Merkel avisa que Schengen perilla sense un repartiment just de refugiats

Àustria endureix els controls a la frontera per desarticular les màfies que trafiquen amb persones

La cancellera insisteix en un sistema de quotes obligatòries entre els països de la Unió Europea

Un nen sirià mira per la finestra d’un tren quesurt cap a Hongria, ahir.

Un nen sirià mira per la finestra d’un tren quesurt cap a Hongria, ahir. / AFP / ARIS MESSINIS

3
Es llegeix en minuts
CARLES PLANAS BOU / BERLÍN

Alemanya no tan sols lidera l'economia europea. En les últimes setmanes, Berlín, juntament amb França, ha sigut una de les veus més insistents i critiques sobre la necessitat de canviar l'estratègia d'inacció que els governs de la Unió Europea (UE) han seguit fins ara davant l'onada de refugiats que rep el continent. Ahir, la cancellera alemanya Angela Merkel va clavar un fort cop de puny sobre la taula i va assegurar que «si no hi ha un repartiment equitatiu de refugiats, ens veurem obligats a revisar Schengen».

L'espai de lliure circulació, aprovat el 1995 i que suprimeix les fronteres entre països, és un dels primers èxits de la UE. La pitjor crisi de refugiats des del final de la segona guerra mundial ha evidenciat la falta de preparació i la nul·la capacitat de reacció de molts Estats europeus. Davant aquest enorme desafiament, Merkel va tornar a insistir que «s'ha d'aconseguir una política comuna a Europa». El ministre d'interior germànic, Thomas de Maizière, i el seu homòleg francès, Bernard Cazeneuve, ja estan treballant en un pla d'harmonització de les quotes de repartiment dels refugiats, un tema que va generar controvèrsia el juny passat.

Els dramàtics casos de l'última setmana, que van causar gairebé 300 refugiats morts en diversos naufragis a prop de les costes de Líbia i 70 més abandonats en un camió a la frontera entre Àustria i Hongria, han fet saltar les alarmes. Ara, Berlín i París (i també Londres, però no tant) demanen celeritat per adoptar noves mesures que evitin aquests episodis. «Tots els Estats membre han d'assumir la seva responsabilitat», va sentenciar la líder alemanya. Per fer-ho, el pròxim 14 de setembre s'ha convocat una reunió europea d'emergència sobre els refugiats i el mes de novembre la Unió Europea celebrarà una cimera amb països de l'Àfrica a Malta.

«Serà un assumpte central, no durant dies o mesos, sinó també durant un llarg període de temps», va recordar Merkel just després de reunir-se amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Encara que la reunió entre els dos líders se centra en qüestions econòmiques, també van abordar la crisi migratòria. En un acte d'obertura del curs polític a Soutomaior, Galícia, Rajoy va parlar d'«actuar sobre les causes» per pal·liar l'arribada dels refugiats. En un article publicat ahir al rotatiu econòmic Handelsblatt, Rajoy no va fer cap menció del sistema de repartiment de quotes obligatòries impulsat per Alemanya i França.

TRENS CARREGATS / Els problemes que provoquen la falta d'una política de migració comuna a Europa s'estan evidenciant a la frontera entre Àustria i Hongria. Encara que el govern del populista Viktor Orbán va assegurar que no deixaria passar els refugiats, a l'hora de la veritat la realitat és una altra. La creació d'un filat a la frontera amb Sèrbia sembla ser insuficient davant l'onada de persones que fugen de la guerra i intenten entrar a l'espai Schengen. En molts casos, la policia ha mirat cap a un altre costat i ha deixat passar centenars de persones que van omplir ahir trens a Budapest i que tenen la vista posada en Alemanya, Àustria o Suècia.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Viena ha endurit la seva posició contra les màfies i ha reforçat els controls a la frontera per detectar tràfic de persones. Això va causar ahir llargues cues a les autopistes i queixes dels usuaris. Amb aquesta mesura, les autoritats volen assegurar-se que no es repeteix la tragèdia de dijous passat.

Malgrat les crítiques rebudes, la ministra de l'Interior austríaca, Johanna Mikl-Leithner, va remarcar que l'operació no viola les polítiques de lliure circulació europees i que ja s'han pogut detenir cinc traficants de persones.