La furgoneta d'Àustria tenia placa d'Amposta

L'últim propietari era un romanès que va residir fins fa poc al Montsià

Un policia austríac mostra la furgoneta on anaven els refugiats.

Un policia austríac mostra la furgoneta on anaven els refugiats. / EFE / DANIEL SCHARINGER

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / TORTOSA

Un veí d'Amposta, de nacionalitat romanesa,  és l'últim propietari registrat de la furgoneta interceptada dissabte passat a Àustria amb 26 refugiats amuntegats a l'interior procedents de Síria, l'Afganistan i Bangla Desh. Després de comprovar que presentava matriculació i permís de circulació espanyols, les autoritats austríaques han sol·licitat a la Policia espanyola la seva col·laboració per investigar el rastre de la furgoneta localitzada a prop de la frontera alemanya. El vehicle va ser venut el 2001 pel concessionari de la marca Fiat a Tortosa (Baix Ebre) a una empresa d'alimentació, i des d'aleshores ha tingut dos propietaris més.

Segons figura al registre de la Direcció General de Trànsit, el vehicle va canviar tres vegades de propietat. L'últim propietari registrat és Mercas Florin Tudor, segons va informar ahir TV-3. Aquest veí d'Amposta va comprar la furgoneta l'octubre del 2012, i va viure fins fa un temps a l'avinguda de Catalunya de la capital del Montsià, on segons sembla ja no resideix. Amb tot, es desconeix si aquest comprador té alguna vinculació amb el presumpte delicte de tràfic de persones per al qual es va utilitzar el vehicle a Àustria.

La pista del furgó amb càmera isotèrmica, un FIAT Ducato, es va perdre fins dissabte, quan després de ser interceptada amb els refugiats es va fer pública la matrícula que remetia a un concessionari tortosí.

Notícies relacionades

VELLES PLAQUES / El gerent d'Abelló Autotec, el concessionari que apareix a la placa, ubicat a la carretera entre Tortosa i l'Aldea, va confirmar ahir que no va ser aquest, sinó el de la marca FIAT, el que va vendre inicialment el vehicle. «Figura el nostre nom a la matrícula perquè en un moment donat vam substituir les velles plaques», va explicar Josep Abelló. De fet, als seus tallers sí que es van encarregar de portar a terme diverses reparacions i tasques de manteniment de la furgoneta des del 2002, quan era propietat de l'empresa d'alimentació. «L'última intervenció mecànica la vam fer a meitat del 2008, però en els últims set anys no figura cap servei a l'ordinador, de manera que es perd el contacte i desconeixem quins han sigut els seus propietaris des d'aleshores», va assegurar Abelló, sorprès per la repercussió de la notícia.

La localització de la furgoneta a Àustria amb 26 refugiats amuntegats, entre els quals hi havia tres nens de no més de cinc anys en estat de deshidratació i pròxim a la mort, es va produir un dia després de trobar un camió abandonat en aquest mateix país amb 71 immigrants, tots ells morts. Els nens, que segons la Policia estaven inconscients, van ser traslladats a l'hospital, d'on el cap de setmana van desaparèixer amb les seves famílies abans de ser donats d'alta.