LA DESGRÀCIA D'UNA SUPERVIVENT DELS ATEMPTATS A LES TORRES BESSONES

Mor 'Lady DustSSRq, una icona de l'11-S

Marcy Borders mor d'un càncer que va atribuir a la inhalació de substàncies tòxiques durant l'atemptat

Foto simbòlica 8 Marcy Borders, el fatídic 11-S a Nova York.

Foto simbòlica 8 Marcy Borders, el fatídic 11-S a Nova York. / AFP / STAN HONDA

2
Es llegeix en minuts
I. N. / NOVA YORK

El fatídic dimarts 11 de setembre del 2001, Marcy Borders va arribar tard des de Nova Jersey a la feina a les oficines de Bank of America, a les Torres Bessones, on havia començat a treballar un mes abans. Posava en ordre la seva taula quan un dels avions transformats en míssils va impactar a la torre nord. Encara que el supervisor va demanar als empleats que es quedessin als seus llocs, la dona de 28 anys el va ignorar, va baixar com va poder 81 plantes i va arribar al carrer.

Com tants altres, Borders anava perduda, commocionada, veient, com va explicar en el desè aniversari al Daily Mail«una carnisseria, massa perquè un pugui ser-ne testimoni, impossible d'entendre: gent amb coses que li sortien del cos, coberts de sang de cap a peus...» Llavors una de les torres va caure i Borders va quedar coberta per la pols i les cendres, també com tants altres. A ella, no obstant, la va retratar Stan Honda, fotògraf d'AFP, i immediatament es va convertir en icona.

Dilluns, als 42 anys, la dona a qui es va posar el nom de Lady Dust (la dama de la pols), que va arribar a inspirar una balada folk, va morir als 42 anys per un càncer d'estómac, segons es va saber per missatges dels seus familiars a Facebook. I encara que no hi ha forma de provar-ho, la mateixa Borders va assegurar en una entrevista amb el New Jersey Journal estar convençuda que va ser el que va inhalar aquell dia el que va activar cèl·lules cancerígenes al seu cos. «Ho crec amb certesa -va declarar - perquè no he tingut mai cap malaltia, ni hipertensió, ni colesterol alt, ni diabetis...»

Sí que va tenir problemes seriosos amb l'alcohol i el crac, als quals va desenvolupar addiccions després d'entrar en un estat de depressió i paranoia. «Vaig començar a beure molt i després molt més, no era capaç de controlar la meva vida i vaig començar a fumar crac perquè no volia viure. M'havia rendit, vaig deixar fins i tot d'arreglar-me i no em reconeixia quan em mirava al mirall», va recordar al Daily Mail.

Notícies relacionades

Després de perdre la custodia dels seus dos fills, l'abril del 2011 va entrar en una clínica de rehabilitació. Allà es va assabentar de la mort d'Ussama Bin Laden, la seva «màxima por», I aquell mateix maig va sortir neta i va recuperar la custòdia dels seus fills.

El càncer va aparèixer l'agost passat. I quan al novembre va parlar amb el Journal Borders, a l'atur i sense assegurança, va explicar les dificultats que estava tenint per fer front a les factures mèdiques de 119.000 dòlars que s'acumulaven després de les sessions de quimioteràpia i abans fins i tot de sotmetre's a cirurgia i radiació. Ella mai va poder buscar l'ajuda del fons de 2.780 milions que Barack Obama va establir el 2011 per ajudar els que han presentat problemes de salut. Aquest fons només cobreix els treballadors d'emergències que primer van respondre després dels atemptats.