BLOQUEIG ANUL·LAT

Rússia retira Viquipèdia de la 'llista negra'

L'agència russa encarregada de la supervisió de les comunicacions desbloqueja la versió russa de l'enciclopèdia lliure que va imposar aquest dilluns

Imatge d’arxiu de la pàgina web de Viquipèdia.

Imatge d’arxiu de la pàgina web de Viquipèdia. / AFP / PHILIPPE LOPEZ

1
Es llegeix en minuts
ELISENDA REINÉS / BARCELONA

Aquest diumenge Rússia amenaçava de tancar el portal de l'enciclopèdia col·laborativa Viquipèdia després de l'aparició d'una entrada que explicava el procediment de l'elaboració de 'charas' (cànnabis). L'endemà va complir l'amenaça i l'agència russa Roskomnadzor, encarregada de la supervisió de les comunicacions, va obligar els proveïdors d'internet a bloquejar la plataforma

Al final el bloqueig ha quedat en no res. Les autoritats han ratificat 24 hores després de discutir activament amb la comunitat russa de Viquipèdia la modificació de l'article denunciat realitzant canvis significatius en el text, afegint informació declaracions de fonts fiables, per ajustar la web als criteris de neutralitat fiabilitat, posats en dubte diàriament pel caràcter lliure gratuït que defineix l'enciclopèdia. Així mateix, van incloure un bàner a la Viquipèdia en rus alertant els usuaris que la pàgina web podria ser bloquejada.

FORA DE LLISTA PROHIBIDA

El tancament de Viquipèdia va ser efectiu en moltes parts del paísi va sorprendre la resta del món. Aquest dimarts, no obstant, l'organisme ha enviat un comunicat oficial a Viquimèdia Rússia informant que retirava la Viquipèdia del 'Registre de dominis, pàgines webs i enllaços que contenen informació prohibida per a la distribució pública'. Així mateix, ha llançat un comunicat públic explicant l'edició de l'article del cànnabis que ara entrava en la legalitat.

"El dictamen sobre l'enciclopèdia digital Viquipèdia va ser complert. La informació declarada il·legal per la Justícia ha sigut reeditada. L'enllaç assenyalat en la decisió judicial ha estat exclòs del Registre d'Informació Prohibides", va informar Roskomnadzor.

Notícies relacionades

La primera vegada que la comunitat de Viquipèdia va saber de les intencions de les autoritats de bloquejar la plataforma va ser  unes setmanes enrere quan els organismes estatals russos que combaten el narcotràfic van confirmar que la informació oferta per la plataforma era un tipus de marihuana il·legal. No obstant, aquest article no ha sigut el primer d'irritar el Govern del país que ja havia llançat diversos intimidacions sobre el tancament de portals d'internet després de declarar il·legals alguns mems del president aquest mateix any, com és el cas del bloqueig temporal de Reddit, una web de notícies.

Així mateix, en aquests últims anys el govern ha aprovat diverses mesures contra terrorisme i l'extremisme a internet molt criticades per considerar-les una barrera a la llibertat d'expressió en la xarxa. En el cas de Viquipèdia al voltant de trenta pàgines han sigut bloquejades a Rússia, relacionades majoritàriament amb el suïcidi o substàncies tòxiques segons mitjans locals.