EL DRAMA HUMANITARI

Més de 6.000 refugiats travessen en les últimes 24 hores la frontera de Macedònia a Sèrbia

El ministre de Defensa serbi explica que esperen que durant els pròxims dies segueixin arribant persones "amb la mateixa intensitat"

2
Es llegeix en minuts

Entre 6.000 i 8.000 refugiats procedents de Macedònia han arribat en les últimes 24 hores a la localitat de Presevo, al sud de Sèrbia, on encara continuen arribant persones, segons ha informat aquest diumenge un representant de la Creu Roja, Ahmet Hallimi, a l'agència de notícies sèrbia Beta.

A més, en un poble a prop de Presevo, Miratovac, esperen 5.000 refugiats més, que aquest diumenge han rebut la visita del ministre de Defensa, Bratislav Gasic, que ha pronosticat que aquesta afluència continuarà els pròxims dies.

"Ens hem vist obligats a crear aquí a Miratovac un nou centre de recepció de refugiats, a més del de Presevo. Aquí ja n'hi ha més de 5.000. Estimem que també en els pròxims dies els refugiats arribaran amb la mateixa intensitat", ha avaluat Gasic.

Els mitjans serbis apunten que als passos fronterers de Bogorodica i Djevdjelija amb Macedònia ja no hi ha la dramàtica aglomeració de refugiats que hi havia els últims dies, ja que les autoritats macedònies els han deixat passar a Sèrbia i han organitzat més bé el seu transport cap al nord. Sèrbia s'ha convertit en un país de trànsit per als refugiats, que tenen com a aspiració prosseguir viatge fins a països més al nord.

"La gran majoria dels refugiats tenen la intenció només de passar per Sèrbia. El seu destí és Alemanya i Suècia, sobretot, segons afirmen, on ja tenen les seves comunitats, parents i amics", ha explicat Mirjana Milenkovski, portaveu d'ACNUR Sèrbia.

Tant la Creu Roja com ACNUR proveeixen als immigrants d'aliments, aigua i medicines, però no el seu transport dins del país.

Els refugiats que arriben a Sèrbia intenten per ara passar a Hongria, que per impedir la seva entrada ja està construint un mur al llarg de la frontera amb la seva veïna del sud.

OBRIR FRONTERES

Notícies relacionades

L'estratègia seguida per Macedònia és obrir totes les seves fronteres i animar els refugiats a passar a altres països europeus. Com a conseqüència, la tensió a la frontera de Macedònia amb Grècia pels milers de refugiats que esperaven entrar en territori macedoni ha disminuït després que uns 4.000 hagin aconseguit entrar al país. La majoria d'ells van sortir des de l'estació de tren de {Gevgelija} en {direcció} a la frontera amb Sèrbia i d'altres {ho} han ferten autobusos posats a la seva disposició per dues companyies locals i en taxi. El seu destí és la localitat de {Presevo}, al sud de Sèrbia, on, segons Creu Roja, en les últimes 24 hores han arribat entre 6.000 i 8.000 persones, amb destí al nord d'Europa.

MENYS ESCENES DE TENSIÓ

Aquest dissabte es van viure escenes de tensió quan centenars de refugiats que esperaven als voltants de l'estació de tren van trencar el cordó de seguretat i van aconseguir travessar la frontera. La Policia, com en la jornada anterior quan també hi va haver incidents, els} va llançar {granades} eixordadores per tractar de dissuadir-los. En les últimes hores la presència de la Policia i l'Exèrcit ha disminuït significativament respecte als dies anteriors. El Govern macedoni va decretar dijous passat l'estat d'emergència a les seves zones frontereres i va desplegar-hi l'Exèrcit perquè patrullés els boscos pròxims a la línia fronterera amb Grècia. El ministre de l'Interior de Macedònia, {Mitko} {Cavkov}, ha afirmat avui que la pressió migratòria a la frontera "es deu al flux incontrolat que arriba des de Grècia" i va assegurar que el Govern mantenen contacte amb les autoritats hel·lenes "per trobar una solució al problema" que ha desbordat els dos països.