L'ansietat augmenta a Bangkok per un nou atac sense víctimes

Les autoritats busquen un sospitós gravat per les càmeres del temple

Una granada llançada des d'un pont explota a l'aigua, cosa que evita més morts

Escenari de l’explosió mortal al temple d’Erawan, a Bangkok.

Escenari de l’explosió mortal al temple d’Erawan, a Bangkok. / EP / MARK BAKER

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Un jove amb samarreta groga i melena esvalotada és l'home més buscat a Tailàndia. «No és el sospitós sinó el culpable. És el terrorista», va aclarir un portaveu oficial després d'una jornada de rumors i especulacions sobre un atemptat que ha trencat la tradicional calma del país dels somriures. L'explosió d'una bomba en un cèntric temple budista de Bangkok havia provocat almenys 20 morts i 140 ferits la nit anterior.

La policia va penjar fotos de l'encara presumpte terrorista a les xarxes socials extretes de la filmació d'una càmera del temple hinduista Erawan. Les imatges mostren un noi assegut en un banc que deixa la motxilla i se'n va de pressa després d'utilitzar el telèfon mòbil.

Poc després es va produir una detonació que va escampar cadàvers mutilats i sang sobre el carrer. «És el pitjor incident que ha passat mai a Tailàndia», va sentenciar el primer ministre i general colpista, Prayuth Chan-ocha. «Abans hi havia hagut petites bombes i una mica de soroll, però aquesta vegada han atacat vides innocents. Volen destruir la nostra economia, el nostre turisme», va afegir. La bomba, elaborada amb uns cinc quilos de dinamita, havia sigut introduïda en una canonada abandonada pròxima al temple i va ser detonada a distància.

La capital va tornar a ser sacsejada ahir per una altra explosió, aquesta vegada sense ferits. L'artefacte va ser llançat des del pont Thaksin i va explotar a les aigües del moll Sathorn, cosa que va provocar un salt d'aigua i les carreres dels turistes. Es desconeix si està relacionat amb el primer, que no va ser planejat per buscar el soroll mediàtic sinó el màxim nombre de víctimes possibles. Aquella zona, amb alguns dels centres comercials més grans i els hotels més luxosos de la capital, acostuma a estar molt freqüentada per turistes a les set de la tarda, quan va esclatar la bomba.

DIVERSES HIPÒTESIS / El seu modus operandi no s'ajusta als sospitosos habituals. Els grups musulmans secessionistes han entaulat durant una dècada una batalla amb l'Exèrcit que ha deixat milers de morts, però els seus atacs no s'han estès mai més enllà de les províncies del profund sud ni tingut per objectiu els turistes.

L'altra opció són els anomenats camises vermelles o lleials a la deposada primera ministra Yingluck Shinawatra, i el seu germà gran, Thaksin. Tots dos van ser expulsats del poder pels militars després d'haver arrasat en les eleccions. El Govern va apuntar veladament els camises vermelles quan ahir va parlar d'«un grup antigovernamental amb base al nord-est de Tailàndia». Les 20 províncies d'aquella zona, coneguda com Isan, són una regió implacable on els pagesos s'esllomen per arrencar-li alguna cosa a la terra, allunyada dels neons de Bangkok i les platges de sorra blanca.

La societat continua irremeiablement fracturada entre els camises vermelles i els sectors de la capital que s'han repartit tradicionalment el poder i els diners i que han utilitzat l'Exèrcit i la justícia per descavalcar del poder els primers.

Els enfrontaments el 2010 van provocar 90 morts a la mateixa zona en què es va produir l'atemptat de dilluns, però en cap cas es van utilitzar bombes d'un abast semblant. El Govern colpista ha acusat els camises vermelles dels atacs esporàdics dels últims mesos, que no ha registrat víctimes, cosa que ha sigut desmentit pels primers.

Notícies relacionades

UNA BRITÀNICA / Només la captura del jove de la samarreta groga resoldrà el misteri de l'autoria d'un atemptat que pot sacsejar el turisme, una de les principals fonts d'ingressos del país. Tailàndia és un destí molt segur a Àsia, sense els atacs integristes que han castigat altres països com Indonèsia.

L'atemptat va matar cinc tailandesos, dos malaisis, quatre xinesos, un singapurès, una britànica i set persones més la nacionalitat de les quals encara no ha sigut revelada. Les autoritats de Hong Kong, d'on provenien dues de les víctimes xineses, han recomanat abstenir-se de viatjar a Bangkok. Les Filipines, Austràlia i Singapur han demanat als seus nacionals que extremin les seves precaucions.