Terrorisme a l'Àsia

Cop al turisme en ple cor de Bangkok

El Govern tailandès indica que l'atemptat persegueix destruir l'economia del país

Una bomba col·locada a prop d'un popular temple causa una vintena de morts

Un policia fa fotografiesdels desperfectes per la detonació a Bangkok.

Un policia fa fotografiesdels desperfectes per la detonació a Bangkok. / AP / MONGKOL NUNTHALIKITKUN

3
Es llegeix en minuts

Bangkok es va veure sacsejada ahir per una explosió a prop d'un dels seus santuaris més famosos. La detonació va matar almenys 19 persones, entre elles tres turistes estrangers, i va causar desenes de ferits en un atac que el Govern de Tailàndia va atribuir a un intent de perjudicar el turisme i destruir la recuperació econòmica del país.

Cap grup va assumir immediatament la responsabilitat per l'explosió al santuari d'Erawan, situat al cor turístic de la capital tailandesa. Els cossos de seguretat entaulen des de fa mesos una batalla contra una insurgència musulmana de baix nivell al sud d'un país predominantment budista, però aquells rebels rara vegada s'han atrevit a llançar atacs fora dels seus confins.

«Els autors pretenen destruir l'economia i el turisme, tenint en compte que l'incident ha tingut llocen ple cor del districte turístic», va declarar de seguida el ministre de Defensa Prawit Wongsuwan a l'agència Reuters. Dues de les víctimes estrangeres són de nacionalitat xinesa i una filipina.

CASERNA DE GUERRA

Inicialment el nombre de víctimes mortals es va elevar a 27, però el cap de Policia Somyot Poompanmuang va rebaixar una mica la xifra, tot i que va admetre que un cop d'aquesta magnitud no tenia precedents a la capital de Tailàndia.

L'explosió es va produir a les set del vespre, hora local. Un operador de rescat va expressar la seva sospita a l'agència AFP que la bomba es trobava en una motocicleta. «Els que han posat aquesta bomba són gent cruel», va manifestar per la seva part Poompanmuang. «Evidentment, pretenien matar molta gent perquè a aquella hora tothom sap que el temple està ple de tailandesos i estrangers».

El temple, ubicat en una cantonada molt transitada a prop dels millors hotels, centres comercials, oficines i un hospital, és una gran atracció que visiten hindús i budistes, especialment de l'Àsia oriental, incloent-hi la Xina. Molts tailandesos també hi van per als seus exercicis espirituals.

El Govern va establir «un centre de comandament» per coordinar la resposta a l'atemptat, segons va avançar un canal de televisió citant el primer ministre Prayuth Chan Ocha. Una agència de rescat va concretar que 120 persones van resultar ferides i els mitjans de comunicació locals van dir que la majoria eren de la Xina i Taiwan. Les autoritats van intensificar els controls de seguretat en algunes de les principals interseccions i zones turístiques.

VIOLENTA LLUITA PEL PODER

«Era com un mercat de carn», va dir Marko Cunningham, un parametge de Nova Zelanda, que va dir que l'explosió havia deixat un cràter de dos metres d'ample. Alguns mitjans locals van parlar inicialment de dues explosions, una sospita que es va anar diluint a mesura que es va avançar en la investigació.

«Hi havia cossos per tot arreu. Hi havia cames on se suposava que havien d'estar els caps. Ha sigut horrible», va dir gràficament Cunningham, que va afegir que molts dels ferits es trobaven a diversos centenars de metres de distància del lloc de l'explosió.

Notícies relacionades

La sospita inicial va recaure sobre els separatistes musulmans del sud. Tailàndia s'ha vist sacsejada durant l'última dècada per una intensa i en ocasions violenta lluita pel poder entre faccions polítiques a Bangkok. Petites explosions ocasionals han sigut atribuïdes a un costat o un altre. Però generalment a penes solen causar danys i encara menys víctimes mortals.

Tailàndia va patir l'any passat una forta convulsió política que va causar desenes de morts i va desembocar en un cop d'Estat per l'Exèrcit i en la instauració de l'actual Govern militar. Les relacions entre l'executiu castrense i l'oposició civil han millorat, però, en els últims mesos.