INVESTIGACIÓ JUDICIAL A SUÈCIA

La fiscalia arxiva tres causes d'assetjament sexual d'Assange

El procés per violació contra el fundador de Wikileaks continuarà obert

El Govern britànic presenta una queixa formal contra l'Equador per l'asil a l'activista

1
Es llegeix en minuts
DANIEL POSTICO / LONDRES

La fiscalia sueca va anunciar ahir que arxiva tres de les quatre investigacions que mantenia obertes des del 2010 contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, per assetjament sexual a dues dones a Suècia perquè s'havia esgotat el temps (cinc anys des del dia en què van passar els presumptes delictes) per prendre-li declaració i presentar càrrecs contra ell. Manté, però, la quarta demanda, la més greu, per violació «en grau menor» d'una dona mentre dormia, ja que els fiscals disposen de cinc anys addicionals per investigar.

Des del seu tancament a l'ambaixada equatoriana de la capital britànica, on està refugiat des del 2012, el periodista i activista australià va tornar a declarar la seva innocència i va dir sentir-se «molt decebut» per no haver pogut donar la seva versió dels fets, ja que la fiscalia sueca no va acceptar interrogar-lo dins de l'ambaixada.

Assange es va declarar innocent però es va negar a anar a Estocolm a prestar declaració pel temor a ser extradit als Estats Units, on tem ser processat per traïció i espionatge i condemnat a mort per la filtració de documents oficials confidencials i cables diplomàtics més important de la història dels EUA.

Notícies relacionades

REFUGIAT EN UNA AMBAIXADA / Les acusacions les van fer dues dones amb qui va estar Assange a Estocolm l'agost de 2010. El periodista va ser interrogat i deixat en llibertat i, de tornada a Londres, el novembre del 2010, la Interpol va emetre una ordre d'arrest contra ell per ser extradit a Suècia. Es va presentar en un tribunal de Londres i va obtenir la llibertat sota fiança, encara que es va mantenir la demanda d'extradició i va acabar refugiant-se a l'ambaixada de l'Equador a Londres el juny de 2012

El Govern britànic va presentar ahir una queixa formal al Govern equatorià per la seva decisió d'oferir asil a Julian Assange en la seva ambaixada de Londres. «La seva decisió d'emparar-lo durant més de tres anys ha interferit en el curs de la justícia», va expressar Hugo Swire, ministre d'Estat de l'Oficina d'Exteriors britànica.