violència dels extremistes jueus a cisjordània

Patrulles palestines per protegir-se dels colons

Les autoritats locals creen comitès de vigilància al marge de l'ANP

2
Es llegeix en minuts
EUGENI GARCÍA GASCÓN / JERUSALEM

Las autoritats locals dels pobles palestins del nord de la Cisjordània ocupada formaran comitès de vigilància per patrullar les zones pròximes als assentaments jueus amb el fi de protegir-se dels atacs dels colons, una mesura que han adoptat per iniciativa pròpia i al marge de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) de Ramal·la.

La decisió es produeix com a conseqüència dels continus atacs que pateixen, i especialment després que el 31 de juliol a la matinada un grup aparentment integrat per colons ataqués el poble de Duma, situat al sud-est de la ciutat de Nabulus. Els agressors van llançar diversos còctels molotov contra dues vivendes i van cremar vius un nen palestí de 18 mesos, Ali Dawabxa, i el seu pare, Saed, de 31 anys.

La mare i un altre fill, de quatre anys, van patir ferides molt greus i des d'aleshores estan ingressats a l'hospital Tel Hashomer de Tel Aviv en estat crític, amb cremades de segon grau en el 80% i el 60% del cos respectivament. El nen ha experimentat una lleugera millora en les últimes hores, encara que la seva vida segueix en perill.

Les patrulles tindran al seu càrrec la seguretat d'àmplies extensions de la denominada Zona C, que representa el 60% dels territoris ocupats per Israel a Cisjordània, on hi ha unes 180 colònies jueves entre les autoritzades i les no autoritzades per l'Exèrcit. Aquesta superfície es troba sota l'autoritat d'Israel, tant des del punt de vista administratiu com des del militar.

«Israel no permet que la policia palestina entri en aquests pobles, ni ofereix protecció a la població local; al contrari, només protegeix els colons, i per tant és imprescindible que la gent es protegeixi a si mateixa», ha dit Gasan Daglas, responsable palestí per a les colònies al nord de Cisjordània.

A la Zona C hi operen amb gairebé total llibertat grups de colons que incendien contínuament mesquites, esglésies, automòbils i camps de cultiu sense que l'Exèrcit intervingui. Els serveis secrets del Shin Bet i la policia israeliana han dit que no disposen dels mitjans necessaris per poder fer front a aquest fenomen.

Notícies relacionades

Segons el còmput de l'Autoritat Palestina, des de l'any 2000 s'han registrat més d'11.000 atacs contra palestins a la Zona C, i només una petita fracció d'aquests incidents ha sigut investigada per les autoritats israelianes.

CONDEMNA VERBAL INTERNACIONAL / La policia i el Shin Bet van practicar ahir la detenció de nou colons més en dues petites colònies salvatges, és a dir no autoritzades per l'Exèrcit, del nord de Cisjordània. A més, el ministre de Defensa, Moshe Yaalon, va ordenar la detenció administrativa durant sis mesos de dos colons més que se sumen a Meir Ettinger, que es troba en aquesta situació des de la setmana passada. Els últims incidents violents protagonitzats pels colons han sigut condemnats per la comunitat internacional, encara que només de manera verbal.