Les polítiques

Blair carrega contra un altre gir a l'esquerra dels laboristes

«Ens hem de moure, però, per Déu, no cap enrere», diu l'exdirigent

Tony Blair.

Tony Blair.

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

Els laboristes tornaran a perdre les pròximes eleccions si el partit abandona el centre i gira cap a l'esquerra. Així ho ha advertit l'exprimer ministre Tony Blair, que va guanyar tres eleccions consecutives. Durant una intervenció, ahir, en un acte del think tank Progress, Blair va descriure la campanya electoral dels laboristes d'aquest any tan del vell estil que podria haver format part, va afirmar, de la sèrie de televisió Star Trek.

Amb Ed Miliband com a líder, el partit va virar cap a l'esquerra i va obtenir al mes de maig el pitjor resultat a les urnes des de l'any 1987. «Es guanya des del centre, es guanya quan et dirigeixes a una àmplia secció del públic, es guanya quan es recolza les empreses, igual que els sindicats, i no es guanya des d'una plataforma tradicional esquerrana», va argumentar.

La intervenció de Blair té lloc quan els laboristes estan en el procés d'escollir un nou líder i les últimes enquestes sorprenen donant com a guanyador Jeremy Corbyn, un veterà polític de l'ala més esquerrana del partit. Un sondeig de You Gov, publicat pel diari The Times, suggereix que Corbyn pot acabar vencent amb sis punts d'avantatge sobre el seu més immediat rival i fins ara favorit, Andy Burnham.

ANTIBEL·LICISTA / «És una mica prematur parlar de victòria», va dir Corbyn, que es va oposar aferrissadament a l'entrada a la guerra contra l'Iraq i dilluns va votar contra el pressupost de retallades dels conservadors, ignorant la direcció del partit, que va demanar l'abstenció. «Molta gent ens està recolzant, particularment els joves que volen veure un partit laborista molt diferent del que han vist en el passat», va assenyalar el candidat antiausteritat.

Notícies relacionades

Blair va deixar clar que no vol la victòria de Corbyn. Els que hi hagin posat el cor «s'han de fer un trasplantament», va dir. «No vull que guanyi una plataforma antiquada d'esquerrans, fins i tot encara que pensés que aquesta és la via per a una victòria electoral, no ho voldria», va declarar l'exprimer ministre.

«Ens hem de moure, però, per Déu, no cap enrere. Si ho fem, el públic no ens votarà perquè els nostres plantejaments estarien molt allunyats del món en el qual avui vivim». Blair també va atacar el Partit Nacional Escocès (SNP), afirmant que el nacionalisme «és política de cavernícoles».