gira del pontífex per llatinoamèrica

El Papa demana perdó pels crims de l'Església catòlica

Francesc reconeix a Bolívia els «greus pecats» en l'anomenada conquista»

Critica el sistema financer mundial i recolza el progressisme d'Evo Morales

El papa Francesc s’emprova un barret, amb el president de Bolívia Evo Morales, ahir.

El papa Francesc s’emprova un barret, amb el president de Bolívia Evo Morales, ahir. / AFP / CRIS BOURONCLE

1
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT
BUENOS AIRES

«No podia deixar Bolívia sense venir a veure'ls… Gràcies per rebre'm», va dir el papa Francesc a l'entrar al Centre de Rehabilitació Santa Cruz. Els bolivians el coneixen com la presó de Palmasola, la més gran i violenta del país.

«El que està al seu davant és un home perdonat, que va ser i és salvat dels seus molts pecats», va dir el Pontífex en l'última activitat pública en una Bolívia que va ser testimoni de les expressions més contundents de Jorge Bergoglio des que va iniciar diumenge passat a l'Equador la seva primera gira pastoral llatinoamericana.

Francesc, que ahir va arribar a la veïna Paraguai, on acabarà el seu periple, es va guanyar les portades de tots els diaris de la regió després d'haver demanat «humilment perdó» als pobles originaris, per les ofenses i els crims que va cometre l'Església catòlica durant «l'anomenada conquista d'Amèrica».

Les declaracions de Francesc van ser doblement impactants pel fet de formular-les en el marc de la II Trobada amb els Moviments Populars a la conservadora ciutat de Santa Cruz.

Notícies relacionades

PRÒXIM A L'ESQUERRA // Davant 5.000 assistents, el Papa va reconèixer que s'havien comès «molts i greus pecats» en el «nom de Déu». I encara que Francesc va recordar declaracions de Joan Pau II sobre el paper de l'Església, l'Estat vaticà no havia sigut mai tan vehement en la seva mirada històrica. A més a més, el Papa va tornar a llançar fortes crítiques al sistema financer mundial i va exhortar els dirigents socials i camperols a evitar el saqueig de la Mare Terra i a lluitar sense por per «treball, sostre i terra».

Per a la sorpresa dels sectors d'esquerra i l'enuig d'alguns grups conservadors, Bergoglio va donar un fort reconeixement al president Evo Morales. A partir d'ahir el seu interlocutor és el magnat conservador paraguaià Horacio Cartés, que ja ha fet desplegar la policia perquè els moviments socials no tinguin accés al visitant. Una política molt diferent de la de Bolívia. Cartés ha invitat els seus col·legues de l'Argentina, el Brasil i l'Uruguai a assistir a la missa que oferirà avui el Pontífex i amb la qual tancarà la seva gira llatinoamericana. Al setembre, el Papa aterrarà a l'Havana, la seva suggerent porta d'entrada als EUA.