Les víctimes de Charlie Hebdo guanyen al Parlament d'Islàndia

Un petit partit ha aconseguit revocar la llei que condemnava els islandesos per blasfemar des del 1940

La seva creació és una reivindicació per les víctimes del setmanari francès i per defensar la llibertat d'expressió

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ICELAND

El Parlament d'Islàndia (Althingi) ha derogat les lleis contra la blasfèmia malgrat la forta oposició d'algunes esglésies. La mesura va ser aprovada per la majoria dels membres de la cambra.

El primer projecte d'aquesta llei va ser presentat pel partit minoritari Pirate Party, que defensa la llibertat a internet com a part de la seva campanya política. Cal destacar que el procés d'aprovació de la nova llei va ser al febrer, just després de l'atac terrorista contra la revista satírica francesa, Charlie Hebdo, i que s'ha aprovat en honor a les víctimes.

SENSE POR A PARLAR

Aquesta llei en si mateixa defensa que “l'essencial en una societat lliure i democràtica és que el públic pugui expressar-se obertament, sense por a represàlies”.

Tres membres del Partit Pirata van sortir dijous a l'estrada del Parlament islandès recordant la consigna “Je suis Charlie”, l'expressió que es va fer mundialment famosa i expressava el suport a totes les víctimes de la revista.

Notícies relacionades

A més, des de les xarxes socials el partit ha emès un important missatge en què s'expressa que gràcies a aquest canvi el Parlament deixa clar el missatge que la llibertat no s'inclinarà davant els atacs terroristes ni de cap altre tipus.

La llei contra les injúries i blasfèmies ha estat vigent des de 1940. Per ella, qualsevol persona era considerada culpable i podia ser portada a judici en què es decidia si se'l sentenciava a pagar una multa o a tres mesos de presó.