la posició grega

Varufakis ofereix sis raons per votar 'no' en el referèndum i defensa que Grècia seguirà en l'euro

El ministre grec de Finances reitera que els dipòsits estan assegurats i que la pertinença a la UE no és negociable

1
Es llegeix en minuts

El ministre grec de Finances, Iannis Varufakis, ha exposat aquest dimecres sis raons per votar 'no' diumenge en el referèndum sobre la proposta dels seus creditors, ja que Grècia ha de mantenir-se "orgullosa" a l'eurozona i aconseguir una reestructuració del seu deute públic "impagable". En una entrada en el seu blog, el ministre hel·lè defensa que Grècia continuarà en l'euro i que els dipòsits bancaris estan assegurats i acusa els creditors d'haver recorregut a "l'estratègia del xantatge" basada en tancaments de bancs.

"L'actual estancament és degut a aquesta elecció dels creditors i no que el Govern grec suspengui les negociacions o a qualsevol pensament de Grexit o de devaluació per part de les autoritats hel·lenes. El lloc de Grècia a l'eurozona i la Unió Europea no és negociable", afegeix.

'NO' PER SEGUIR A L'EUROZONA

Notícies relacionades

Varufakis apunta que el futur requereix un Grècia "orgullosa" dins de l'eurozona i al cor d'Europa. "El futur demana que els grecs diguin un gran 'NO' diumenge, que ens quedem a l'eurozona i que, amb el poder que ens conferiria aquest 'no', renegociem el deute públic de Grècia, així com la distribució de les càrregues entre els que tenen i els que no", ressalta. Varufakis destaca que les negociacions s'han estancat a causa de la negativa dels creditors de reduir l'"impagable" deute públic de Grècia, així com de la seva insistència que hauria de ser retornat pels "membres més febles de la societat, els seus fills i els seus néts".

REESTRUCTURACIÓ DEL DEUTE

Recorda que el Fons Monetari Internacional (FMI), el Govern dels Estats Units, molts altres Executius d'altres indretes del món i molts economistes independents creuen, com ells, que el deute ha de ser reestructurat. El ministre grec de Finances recorda que l'Eurogrup va admetre el novembre del 2012 que l'elevat deute hel·lè havia de ser reestructurat, però es va negar a comprometre-s'hi. Des de l'anunci del referèndum, autoritats europees han donat senyals que estan disposades a discutir aquesta reestructuració, cosa que indica que també votarien 'no' a la seva pròpia proposta final.