CRISI GREGA

¿Què passa si avui Grècia no paga a l'FMI?

El dia d'avui s'ha considerat clau per al rumb del país i de la crisi grega

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

Avui a les 12 de la nit acaba el termini perquè Grècia pagui 1.500 milions d'euros al Fons Monetari Internacional (FMI). El dia d'avui s'ha considerat clau per al rumb del país i de la crisi grega.

1-¿Què farà l'FMI si Grècia no paga?

La institució que dirigeix Christine Lagarde col·locarà el país hel·lè a la llista de morosos i pot anunciar sancions i accions que s'aniran implementant de manera gradual els pròxims dos anys. El deute grec està principalment en mans dels Estats europeus, el BCE i l'FMI. L'FMI fa una distinció entre l'impagament de bons a creditors privats i l'impagament a institucions. En la notificació que enviarà l'FMI si avui Grècia no paga, l'organisme no usarà la paraula “impagament” ('default') si no “retard” o “mora”.

Dues setmanes després que un país no compleix amb un dels pagaments de l'FMI, l'organisme envia un document al ministre de Finances o al president del Banc Central reclamant el pagament "immediat". Al cap de dos anys de no haver complert amb el venciment inicial, l'FMI pot començar un procés per expulsar el país en mora de l'organisme. La situació financera de Grècia es podria deteriorar molt ràpidament si no paga els 3.500 milions d'euros en bons que estan en mans del Banc Central Europeu (BCE) i que vencen el 20 de juliol, segons Bloomberg.

2-¿Tallarà el BCE l'aixeta del finançament?

El BCE manté viva la banca grega amb una línia de liquiditat d'emergència de 89.000 milions d'euros. No ha transcendit si aquesta línia està a prop o no d'esgotar-se. Però de moment és el que serveix perquè els grecs puguin treure del caixer 60 euros al dia i els pensionistes puguin treure els seus diners del banc. El BCE no està obligat a suspendre l'ELA, que és com es coneix aquesta línia d'emergència, com a conseqüència de l'impagament d'avui. De fet, l'únic requisit és que els bancs grecs siguin solvents i tinguin actius de qualitat amb els quals avalar. Encara que el seu consell de Govern es reunirà amb tota probabilitat per decidir si la manté. Si el BCE volgués donar a oxigen a Grècia, el que faria seria elevar el límit de l'ELA per sobre dels 89.000 milions, però això seria prestar una ajuda a l'Executiu hel·lè. El BCE no tallarà el finançament a Grècia sense la cobertura d'una decisió política d'alt nivell i això no passarà fins després del referèndum.

3-¿Si Grècia no paga avui ja està oficialment fora del programa de rescat?

Notícies relacionades

El termini perquè Grècia arribi a un acord amb els seus creditors venç avui. Si hi hagués hagut pacte, s'hauria prolongat el rescat fins al novembre i s'haurien alliberat nous fons. Però les negociacions polítiques continuaran tota la setmana amb l'objectiu d'arribar a un acord d'última hora que permeti que Alexis Tsipras retiri el referèndum o bé que el mantingui però recomani als grecs que votin que 'sí'.

4-¿Què faran les agències de ràting?

Les tres principals agències de ràting (Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch) no consideren que incomplir els terminis amb l'FMI es pugui considerar una suspensió de pagaments, perquè reserven el terme ‘default’ per als creditors privats. No obstant, rebaixaran la nota creditícia del país a nivell de bo porqueria al considerar que és un país amb un alt risc d'impagament.

Temes:

FMI Grècia