MATANÇA AL MAGRIB

Un terrorista islamista metralla 37 turistes en una platja tunisiana

El noi va disparar indiscriminadament al recinte d'un hotel espanyol

L'autor de la matança, estudiant de 23 anys, va ser abatut per la policia

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MESA / RABAT

El terrorisme islamista ha declarat la guerra a Tunísia, com demostra el nou atac d'ahir contra el cor del país magribí. L'atemptat es va produir en una platja de la localitat de Susa, davant d'un hotel de la cadena espanyola Riu, uns 140 quilòmetres al sud de la capital tunisiana, el símbol de l'economia del país i un dels llocs més freqüentats per turistes de tot el món. L'assassí, que va tenir un còmplice, sabia on feria i el moment elegit, el mes sagrat de Ramadà i el divendres, dia d'oració per als musulmans.

El resultat, esglaiador, de l'assalt va ser de 37 turistes estrangers morts, la majoria alemanys, belgues i britànics, 36 ferits i el ràpid enfonsament del turisme per a tot el període vacacional i, potser, per a molts anys. Segons les autoritats, el terrorista, Seifeddine Rezgui, de 23 anys, era un estudiant universitari de la ciutat de Seliena, que no havia sigut identificat per la policia com a sospitós de mantenir cap vinculació amb l'organització terrorista de l'Estat Islàmic (EI), que es va atribuir l'atac del museu del Bardo el març passat.

MÀSTER EN NOVES TECNOLOGIES / En l'actualitat, feia un màster relacionat amb les noves tecnologies, motiu pel qual el seu perfil no casava amb els moviments clàssics gihadistes.

El relat dels fets arrenca quan el jove assassí va arribar a la platja a peu -no en una llanxa zòdiac com van apuntar diversos mitjans de comunicació tunisians- i, fent-se passar per un turista més, es va dirigir cap a la zona reservada per a les gandules de pagament de l'Hotel Imperial Marhaba, de la cadena espanyola Riu.

Després, va obrir el para-sol on amagava el fusell i va començar a disparar de manera indiscriminada contra els estrangers que prenien el sol a la platja. El mateix va fer a l'interior de l'hotel, que va recórrer des de la piscina fins a la recepció sense deixar de disparar contra tot el que trobava al seu pas.

COBERTS AMB TOVALLOLES / Les imatges dels cadàvers coberts amb tovalloles d'hotel sobre la sorra i sota els para-sols, on les víctimes van ser sorpreses en el moment de l'atac, han estat circulant per tot el món. Tunísia ha anunciat dos dies de dol.

Segons els testimonis, Rezgui no va actuar sol, sinó que va comptar amb un col·laborador desarmat que va ser detingut a un quilòmetre de la zona hotelera, després d'aconseguir fugir. L'autor dels trets va morir abatut

Fonts dels mitjans oficials a Tunis van destacar a EL PERIÓDICO l'estat de xoc del poble tunisià

-amb prou feines han transcorregut tres mesos de l'atac del museu del Bardo- i van assegurar que darrere de l'atac hi ha una «acció política». Per una part, «els criminals han volgut enviar un missatge al Govern encapçalat per la formació laica, Nida Tunis, que lidera l'advocat progressista Beji Caïd Esseb». «Qui gestiona l'hotel atacat és una diputada de la formació secular i a més han llançat un missatge de terror i de força al món», asseguren les mateixes fonts.

«MATAR» LA DEMOCRÀCIA / En aquest sentit també es va manifestar Ali Larayedh, ministre d'Ocupació i membre de la formació islamista Nahda, per a qui els terroristes busquen «matar» l'experiència democràtica de Tunísia, a més de fer inviable la unió entre islam i democràcia. «La nova barbàrie ens dóna noves energies per seguir lluitant pels valors democràtics del nostre país», va concloure el ministre. Dos dels turistes ferits es trobaven en una situació molt crítica i la resta de turistes del balneari de Susa preparaven les maletes per tornar cap a casa. De fet, diversos operadors turístics han cancel·lat els seus vols des d'Europa amb destí a Tunísia arran de l'atac i igualment han organitzat avions per agilitzar el retorn dels turistes.

Notícies relacionades

La societat civil va començar a mobilitzar-se, a través de les xarxes socials, després de la tragèdia i va reclamar, una vegada més, «mà dura» contra el terrorisme i que totes les forces polítiques s'uneixin contra el «càncer» del món.

Després de la caiguda del règim de Ben Ali, el gener del 2011, Tunísia ha sigut escenari de cops terroristes amb l'assassinat de dos líders polítics, l'auge d'atacs extremistes contra forces liberals, i emboscades de gihadistes contra les forces de seguretat a les muntanyes de Chaambi, a la frontera amb Algèria. Els polítics tunisians van arribar a desautoritzar el moviment Defensors de la llei islàmica, que durant els mesos de transició democràtica va participar en el joc polític.