Un Calais explosiu

El Govern britànic reuneix el comitè de seguretat Cobra per estudiar l'enviament de reforços al pas fronterer amb França

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

La crisi al port de Calais i el comportament dels sindicats francesos requereixen una mà de ferro, segons el responsable britànic de Transports. «El que França necessita és una senyora Thatcher que resolgui el problema». Així l'hi va dir el conservador Robert Good-will al seu homòleg francès, enmig d'una disputa sobre la immigració que enfronta els dos països veïns. «Una de les raons per les quals tenen tantes vagues a França és perquè el Govern tendeix a cedir davant la pressió política», va assenyalar Goodwill. En declaracions a The Times, el polític  va criticar l'equip socialista del president François Hollande. «Això és el que passa quan es té un Govern d'esquerres, massa pròxim als sindicats. Els sindicats acaben tenint la sensació que poden aconseguir el que volen amb una vaga».

Una aturada dels treballadors dels ferris francesos que travessen el canal de la Mànega va originar dimarts una situació caòtica a Calais. Centenars d'immigrants van intentar colar-se als camions retinguts en llargues fileres, sense poder embarcar cap a Anglaterra. Un assalt a plena llum del dia, en què alguns van pujar al sostre dels tràilers o fins i tot es van amagar entre les rodes. En una sola jornada, els agents gals van fer 900 detencions.

«He vist un grup d'immigrants tallant la lona del sostre d'un camió i ficant-s'hi a dins», explicava un conductor. El propietari del vehicle va ser agredit quan va intentar expulsar els polissons. Els camioners han rebut el consell de no enfrontar-se als immigrants, disposats a arribar al Regne Unit com sigui.

Notícies relacionades

El Govern britànic va reunir ahir el comitè d'emergència Cobra, en el qual participen els màxims responsables de la seguretat nacional. En la reunió es van estudiar les mesures a prendre si, com sembla, hi ha noves vagues a Calais els pròxims dies o setmanes. Dels 600 treballadors de la companyia MyFerryLink, 400 han sigut acomiadats, en una operació  que forma part de l'acord de compra de la firma a què s'ha arribat amb una companyia danesa.

El primer ministre, David Cameron, ja va advertir dimecres que el Govern està considerant el reforçament dels controls amb França a Calais, després de les escenes «caòtiques» i «inacceptables» dels últims dies. Els britànics ja han desplegat al pas fronterer més efectius policials i més gossos per registrar els vehicles que travessen a l'illa. Al campament de Calais, en condicions infrahumanes, hi viuen 3.000 immigrants arribats de l'Iraq, Síria, l'Afganistan, Etiòpia, Eritrea i el Sudan. H