ESPIONATGE DELS EUA

França no tolerarà cap actuació que qüestioni la seva seguretat

L'Elisi considera "inacceptables" les pràctiques de l'Agència Nacional de Seguretat

D’esquerra a dreta, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande.

D’esquerra a dreta, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande. / AFP

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN

L'Elisi ha advertit aquest dimecres als Estats Units, després de conèixer-se l'espionatge de què van ser objecte els tres últims presidents francesos, que “França no tolerarà cap actuació que qüestioni la seva seguretat i la protecció dels seus interessos”. A més, ha jutjat “inacceptable” el comportament de l'Agència Nacional de Seguretat nord-americana (ANS), que va vigilar regularment l'activitat de Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande, almenys entre el 2006 i el 2012.

La primera reacció oficial de l'Estat francès a les revelacions realitzades aquest dimarts per Wikileaks, 'Libération' i Mediapart, es produeix després de la celebració d'un Consell de Defensa urgent convocat per François Hollande per analitzar aquests fets i extreure'n les necessàries conseqüències.

“Es tracta d'uns fets inacceptables”, assenyala l'Elisi en un comunicat, en què recorda que les pràctiques d'espionatge ja van ser objecte d'aclariments entre els Estats Units i França a finals del 2013, en el moment de les primeres revelacions, i durant la visita d'Estat que va fer Hollande als Estats Units el febrer del 2014.

Respecte "estricte" dels compromisos

“Les autoritats nord-americanes van adquirir uns compromisos que han de ser recordats i respectats estrictament, ha afegit el Palau presidencial. Al Consell de Defensa hi han participat el primer ministre, Manuel Valls, i els titulars de Defensa, Interior i Exteriors, així com el portaveu governamental i diversos responsables militars. 

Després de l'habitual consell de ministres dels dimecres, Hollande es reunirà amb una vintena de responsables parlamentaris, entre ells els presidents de l'Assemblea Nacional, Claude Bartolone, i del Senat Gérard Larcher, per abordar la crisi desencadenada per les escoltes dels serveis secrets nord-americans a les més altes institucions de l'Estat.

Notícies relacionades

A més, l'ambaixadora dels Estats Units a París ha sigut convocada pel Ministeri francès d'Afers Estrangers, segons l'emissora France Info.

Curiosament, les revelacions sobre l'espionatge dels Estats Units a França coincideixen amb la imminent aprovació a la Cambra baixa francesa d'una polèmica llei sobre els serveis secrets gals, que permetrà vigilar qualsevol sospitós de terrorisme sense necessitat d'una ordre judicial prèvia. Un projecte en què molts veuen una espècie de 'Gran germà' francès.