filtració massiva

Londres retira espies en "països hostils" a causa de Snowden

Rússia i Xina van accedir a documents secrets, segons el 'Sunday Times'

Imatge d’arxiu d’una manifestació favorable a l’exagent de la NSA Edward Snowden, ara establert a Moscou.

Imatge d’arxiu d’una manifestació favorable a l’exagent de la NSA Edward Snowden, ara establert a Moscou. / AFP / MANDEL NGAN

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

El Regne Unit, d'acord amb el dominical Sunday Times, s'ha vist obligat a retirar els seus espies en un determinat nombre de «països hostils», després que Rússia i la Xina hagin accedit a la documentació secreta filtrada pel nord-americà Edward Snowden. El diari esmenta com a fonts de la informació alts responsables del Govern i dels serveis d'espionatge.

Snowden, un antic consultor de la CIA i l'Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units, va accedir a 1,7 milions de documents de les agències d'espionatge del seu país i del Regne Unit i va filtrar detalls de la vigilància massiva, telefònica i a través d'internet que portaven aterme. Snowden, a qui les autoritats de Washington busquen per jutjar-lo, es troba actualment refugiat a Rússia, on va arribar després d'haver-se escapat a Hong Kong.

«Rússia i la Xina tenen aquestes informacions. Això significa que s'han hagut de retirar alguns agents. El fet que la nostra manera d'operar sigui coneguda ens ha portat a paralitzar la recopilació d'informacions essencials», ha declarat al Sunday Times una font de Downing Street, l'oficina del primer ministre, David Cameron.

Notícies relacionades

«DANY ENORME» / D'acord amb el titular d'Exteriors, Philip Hammond, Snowden ha causat un dany considerable a la capacitat d'Occident per protegir els seus ciutadans. «No comentem mai assumptes relacionats amb les operacions dels serveis d'intel·ligència i no parlaré del que hem fet o hem deixat de fer per mitigar l'efecte de les revelacions de Snowden», va declarar el ministre a la cadena de televisió Sky News. «Però ningú ha de tenir cap mena de dubte que Snowden ha causat un dany enorme». Una font de la intel·ligència britànica parlava així mateix de «dany incalculable». «En alguns casos les agències s'han vist forçades a intervenir i a treure els agents de les operacions que estaven portant a terme per impedir que fossin identificats i assassinats», va relatar al diari.

El Ministeri de l'Interior va advertir que el president rus, Vladímir Putin, no ha donat asil a Snowden sense demanar res a canvi: «Els seus documents estaven encriptats, però no eren completament segurs, i hem vist com han anat al darrere dels nostres agents».