ANUNCI POLÈMIC

Orange planta Israel

La companyia telefònica es retira del país i desferma dures crítiques pel presumpte boicot

Tancament 8Un ultraortodox passa al davant d’una botiga de la companyia de telefonia mòbil a Jerusalem.

Tancament 8Un ultraortodox passa al davant d’una botiga de la companyia de telefonia mòbil a Jerusalem. / FIRMA DE FOTO

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

El president de la companyia telefònica Orange, Stephane Richard, ha provocat l'enuig d'Israel i una forta polèmica després d'anunciar la intenció de l'empresa francesa de retirar-se d'Israel «com més aviat millor». En una conferència al Caire (Egipte), Richard va dir que pretén tallar la seva relació amb l'empresa israeliana Partner Communications, que paga a Orange per fer servir el seu nom a Israel.

«Trigarem, però ho farem, segur (…) Estic disposat a abandonar (Israel) demà, però vull assegurar-me del risc legal que corre la companyia», va dir Richard. Les seves paraules van ser interpretades com un suport a la campanya internacional de boicot a Israel per penalitzar-lo per l'ocupació de territoris palestins perquè Richard va comentar que en la seva decisió hi van influir les bones relacions d'Orange amb els països àrabs.

El dia de les seves declaracions, el Parlament israelià va celebrar una sessió per analitzar els efectes de la campanya Boicot, Desinversió i Sancions (BDS), iniciada per la societat civil palestina, que compta amb suports internacionals i que pretén aïllar Israel en totes les esferes -cultural, econòmica, esportiva, científica-, com es va fer amb la Sud-àfrica de l'apartheid, perquè canviï les seves polítiques respecte als palestins.

Claudicació

A Israel, la mesura de Richard s'ha interpretat com una claudicació d'Orange a aquesta campanya. La companyia es va afanyar ahir a aclarir la qüestió en un comunicat. Segons Orange, la decisió no té a veure amb «cap mena de debat polític». L'empresa «no desitja mantenir la presència de la marca en països on no és, o no ho és per més temps, un operador», va aclarir la nota. El responsable de Partner, Chaim Romano, va amenaçar d'emprendre accions legals contra Richard i va manifestar el temor que els seus clients es donin de baixa d'Orange.

Notícies relacionades

Per calmar els ànims, Richard va trucar al viceprimer ministre israelià, Silvan Shalom. «Sóc amic d'Israel. Les meves paraules s'han tret de context i malinterpretat. Em disculpo en el meu nom i en el de la companyia. Condenem els boicots de tota mena», va dir el cap d'Orange, segons un portaveu de Shalom.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va demanar al Govern francès que «repudiï» la decisió d'Orange. París «s'oposa al boicot», va dir el ministre d'Exteriors, Laurent Fabius. Tot i això, va recordar que Orange és lliure de definir les seves polítiques i que França i la UE estan en contra dels assentaments en territori palestí.

Temes:

Orange Israel