NOVA OCUPACIÓ PER A L'exprimer ministre

Blair presidirà un consell contra l'antisemitisme

El britànic s'uneix a Aznar en un grup que reclama lleis de defensa dels jueus

Tony Blair i José María Aznar, el 2003.

Tony Blair i José María Aznar, el 2003. / AP / MAX NASH

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

Com a emissari de pau del Quartet Internacional per al Pròxim Orient, Tony Blair va ser acusat de simpatitzar excessivament amb Israel. El seu últim nomenament confirmaria aquesta sospita. Una setmana després de dimitir de la seva criticada missió al Quartet, l'exprimer ministre laborista britànic ha sigut nomenat nou president del Consell Europeu sobre la Tolerància i la Reconciliació (ECTR), una organització a la qual també pertany l'expresident espanyol José María Aznar, aliat de Blair.

Amb seu a París, el consell té com a objectiu combatre l'antisemitisme i l'extremisme, reclamant als governs europeus lleis més dures contres els que discriminin els jueus i neguin l'Holocaust. També exigeix que es protegeixin les sinagogues i les escoles jueves amb dispositius de seguretat.

Blair ha anunciat la seva nominació en una tribuna conjunta amb l'home de negocis i filantrop rus d'origen jueu Viattxeslav Moshe Kantor al diari The Times. Tots dos alerten sobre l'augment de la violència antisemita el 2014, que comparen amb l'ambient que es va viure abans de la primera i la segona guerra mundial. «L'antisemitisme no només és un problema jueu, sinó que contamina tot el conjunt de la societat i s'ha de combatre pel bé de tothom», assenyalen tots dos. «Els Estats, les organitzacions internacionals i altres actors s'han d'unir per lluitar contra l'odi i la intolerància. Si esperem que els nostres exèrcits actuïn, serà massa tard».

SENSE AVANÇOS / Blair i Kantor ataquen «la ideologia assassina» de l'Estat Islàmic. Tots dos posen com a exemple de reconciliació el procés de pau a Irlanda del Nord, del qual l'exprimer ministre va ser un dels protagonistes i també la salutació recent entre el príncep Carles d'Anglaterra i el líder del Sinn Féin, Gerry Adams.

Blair havia estat ocupant el lloc d'emissari del Quartet representant els Estats Units, Rússia, les Nacions Unides i la Unió Europea des del juny del 2007. La seva missió va acabar sense avanços. D'acord amb l'an-

tic cap negociador de l'Autoritat Palestina, Nabil Xat, «Blair va aconseguir molt poc a causa dels seus enormes esforços per complaure Israel». Al presentar la dimissió, algunes fonts van indicar que pretenia seguir sent actiu a la regió en un paper informal.

Notícies relacionades

El britànic reemplaça en la presidència del consell l'antic president polonès Aleksander Kwasniewski. Blair no cobrarà per aquesta nova tasca, però la Tony Blair Foundation, creada per l'exprimer ministre per promoure l'entesa entre diferents religions, rebrà una donació anual, la quantitat de la qual no s'ha divulgat.

Blair s'ha transformat en un multimilionari gràcies a contactes al més alt nivell, assessories, mediacions en negocis i conferències en què es cotitza a preu d'or. L'última coneguda va causar estupor. Blair va demanar 380.000 euros per un discurs de 20 minuts durant el Fòrum de la Fam al Món. L'organització va optar per prescindir-ne.