CANVIS MODERATS

Els Estats Units aproven la primera reforma de l'espionatge des de l'11-S

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN
NOVA YORK

Els programes d'espionatge massiu dels Estats Units, que durant el primer segon d'aquest dilluns van quedar en suspens a l'expirar tres provisions de la llei patriota, es tornaran a posar en marxa. Ho faran amb reformes que, tot i que moderades, representen el canvi més gran en el sistema establert després dels atemptats de l'11-S del 2001, d'un abast i una intrusió en la privacitat i els drets civils que les revelacions d'Edward Snowden van deixar al descobert fa una mica menys de dos anys.

La nova llei, batejada com USA Freedom Act i que té com a eix central posar en mans de companyies privades i no de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) l'emmagatzematge de metadades, arribava ahir mateix a la taula del president Barack Obama perquè la ratifiqués amb la seva firma. Ho feia després que el Senat l'aprovés per 67 enfront de 32 i després de rebutjar les esmenes proposades pels falcons republicans, que volien mantenir els poders del govern per a l'espionatge.

El breu impàs que s'ha viscut des que van expirar les provisions de la llei patriota que emparaven parts de l'espionatge massiu, ha posat de manifest com les revelacions de Snowden han alterat el debat polític i social i com els EUA han aprofundit en el debat que enfronta seguretat i llibertats i que va estar absent quan es va aprovar la llei patriota el 2001. En aquell moment, només el demòcrata de Wisconsin Russ Feingold s'hi va oposar.

Notícies relacionades

L'USA Freedom Act, que va ser negociada entre representants dels dos partits, l'Administració i representants de grups civils, no solament treu a la NSA l'autoritat per a la recol·lecció massiva de dades sinó que també incentivarà una mica més de transparència. El tribunal especial que supervisa l'espionatge, per exemple, haurà de notificar al Congrés els canvis en la interpretació de les lleis i s'estableix la figura d'un defensor d'interessos públics.

Les reformes no van tan lluny com molts volien, però la seva aprovació és una garotada per als falcons en defensa i per a Mitch McConnell, el líder de la majoria republicana al Senat, que ha fallat en la seva estratègia política. Ahir, davant de la derrota, McConnell va denunciar el que havia passat com «una sonada victòria de Snowden» i va acusar Obama d'«acabar amb les eines creades per l'administració prèvia per lluitar contra el terror».