GUERRA A L'EST D'EUROPA

Amnistia Internacional acusa els dos bàndols en la guerra d'Ucraïna de tortures i abusos

Milicians ultres d'Ucraïna mantenen com a ostatges ciutadans en un camp de joventut, mentre que els insurgents han executat sumàriament vuit soldats enemics

1
Es llegeix en minuts
MARC MARGINEDAS / MOSCOU

Amnistia Internacional ha denunciat, en un informe difós aquest cap de setmana, tortures maltractaments a presoners en la guerra de l'est d'Ucraïna, tant per part de les forces prorusses, com per les tropes governamentals. Ha arribat fins i tot a documentar casos d'execucions extrajudicials perpetrades per les milícies insurgents. "A l'ombra del conflicte latent a Ucraïna, investigacions portades a terme sobre el terreny demostren que els relats de tortura són tan comuns com xocants", ha declarat John Delhuisen , director del programa per a Europa i l'Àsia Central.

"Presoners de tots dos bàndols han sigut apallissats, torturats i sotmesos a execucions fingides; també hem documentat assassinats extrajudicials comesos pels grups separatistes, és un crim de guerra torturar i matar deliberadament un presoner", ha continuat. 

Amb proves

L'organització ha entrevistat 33 expresos de guerra que van estar captius en algun període entre l'abril del 2014 i l'abril del 2015. Van proporcionar proves com radiografies d'ossos trencatsinformes d'hospitalfotografies de ferides, i dents perdudes.

En la seva investigació, AI ha aconseguit acumular proves de vuit casos d'execucions extrajudicials comeses pels insurgents en tres incidents separats. Al bàndol contrari, especialment aterridor és el testimoni d'un presoner en mans de la milícia ultranacionalista ucraïnesa Pravy Sektor (Sector de Dreta) en un camp de joventut abandonat. Els seus milicians mantenen com a ostatges ciutadans i exigeixen a les seves famílies diners per alliberar-los. 

Notícies relacionades

  

    

Temes:

Tortura