drama Al suD-est Asiàtic

Milers de desplaçats continuen a la deriva en alta mar a l'Àsia

Malàisia, Indonèsia i Tailàndia rebutgen acollir més musulmans rohingya

Birmània, el país d'on procedeixen, es desentén de la crisi

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / PAKBARA (TAILÀNDIA)

Milers de persones seguien ahir a la deriva en aigües del Sud-est Asiàtic davant la inacció diplomàtica dels països de la regió per afrontar l'èxode de bangladeshians i birmans de l'ètnia rohingya. Uns 2.500 han desembarcat des de la setmana passada a Malàisia, Indonèsia i Tailàndia i 800 més han sigut rebutjats, malgrat les crítiques de l'ONU i les organitzacions humanitàries, que parlen d'un «ping-pong» amb vides humanes.

Una de les embarcacions, un  pesquer de fusta adaptat per a passatgers amb 150 homes, 200 dones i 100 nens a bord en situació precària, va ser rebutjada ahir per Malàisia i, per segona vegada des de dijous, va retrocedir fins a aigües tailandeses.  Encara que Tailàndia reitera que la seva política és no acceptar vaixells amb immigrants, un portaveu militar va assegurar a Efe que la Marina té un pla per assistir-los si corren perill i per raons humanitàries. Segons va explicar, els desplaçats, majoritàriament rohingyes, insisteixen que volen anar a Malàisia o Indonèsia. «Els vam arreglar el motor i els vam donar menjar per a un dia i mig, suficient per arribar a Indonèsia», va assenyalar.

PRESSIÓ / Malàisia preveu iniciar contactes amb Tailàndia i Indonèsia per poder abordar la crisi i pressionar  Birmània. El viceprimer ministre malaisi, Muhyiddin Iassín, va instar Birmània a resoldre la seva crisi interna amb els rohingyes, en lloc de traspassar el problema als veïns. «És responsabilitat seva. ¿És que no tenen humanitat?», va dir Muhyiddin, segons el diari New Straits Times.

Mentrestant, el ministre d'Exteriors, Anifah Aman, va anunciar que es reunirà amb el seu homòleg indonesi avui i amb el tailandès dimecres per acordar una proposta en el marc de l'Associació de Nacions del Sud-est d'Àsia (ASEAN) i presentar-la a Birmània. Anifah no va descartar una reunió d'urgència de l'ASEAN, de la qual els quatre països són socis i que aquest any presideix Malàisia. «Espero que Birmània s'assegui amb nosaltres per trobar solucions abans de recórrer a un nivell internacional», va assenyalar Anifah, segons el diari The Star, després de reunir-se amb Mahmood Alí, el seu homòleg de Bangla Desh, país del qual també procedeixen bona part dels immigrants i els vaixells en què viatgen. «Estem preocupats per les condicions d'aquests rohingyes i els estem assistint. Però per ara no podem admetre un grup tan gran de refugiats. No hi ha cap més país disposat a acceptar-los», va afegir.

Notícies relacionades

ATRAPATS / Unes 6.000 persones estan, segons l'ONU, atrapades en vaixells a la deriva al golf de Bengala a l'espera de poder desembarcar a Tailàndia, Malàisia o Indonèsia, setmanes després que salpessin de Bangla Desh i Birmània. D'acord amb l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), unes 25.000 persones van salpar d'aquells dos països el primer trimestre del 2015, el doble que en el mateix període del 2014.

Fins ara Birmània es desentén de la crisi i posa en dubte la seva participació en una reunió convocada per Tailàndia el 29 de maig a la qual han sigut convidats diversos països de la regió i agències internacionals. Naypyidaw atribueix el problema al tràfic de persones a Tailàndia i es nega a acceptar els rohingyes, inclòs l'ús del terme, ja que els considera immigrants irregulars de Bangla Desh, on tampoc són reconeguts.