POLS POLÍTIC AL REGNE UNIT

Cameron avisa que no tolerarà un altre referèndum a Escòcia

Promet a Sturgeon estudiar la seva petició de més competències de les pactades

El 'premier' viatja a Edimburg entre el soroll d'una altra consulta independentista

Cameron i Sturgeon, a la porta de la residència oficial de la cap del Govern escocès, a Edimburg.

Cameron i Sturgeon, a la porta de la residència oficial de la cap del Govern escocès, a Edimburg. / REUTERS / RUSSELL CHEYNE

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / EDIMBURG

El primer ministre britànic, David Cameron, va ser ahir contundent. Un segon referèndum d'independència a Escòcia «no és ni una possibilitat remota». Cameron es va expressar així a Edimburg, al final de la seva primera reunió amb la ministra principal i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, després de l'avassallador triomf dels nacionalistes a Escòcia en les eleccions generals al Regne Unit.

Des d'aleshores, les especulacions sobre les intencions de l'SNP d'impulsar la celebració d'un segon referèndum no han parat de créixer. Dos diaris britànics, The Times i The Guardian, van citar ahir una font d'alt nivell de l'SNP, no identificada, assegurant que els nacionalistes escocesos podrien desafiar Cameron si aquest no autoritza un segon referèndum. La font va subratllar que el partit estaria disposat a celebrar «una votació indicativa del poble escocès si creu que té el mandat polític per a un referèndum».

L'SNP ha dit per activa i per passiva que un altre referèndum no és ara la seva prioritat, però tampoc ho ha descartat si en les eleccions al Parlament escocès, previstes per al maig de l'any que ve, aconsegueix un altre contundent triomf electoral. Sturgeon ha donat senyals contradictoris sobre si l'SNP inclourà el plebiscit en el seu programa electoral.

«Per mi està molt clar», va afirmar ahir Cameron. «Hi va haver un referèndum; va tenir un resultat decisiu. L'opció ara és sobre quin és el futur d'Escòcia al Regne Unit», va afegir.

Notícies relacionades

LA COMISSIÓ SMITH / Els escocesos van rebutjar la independència per un 55% de vots contra el 45% en el referèndum celebrat el 18 de setembre passat. L'endemà, i arran també de la promesa formulada pels partits britànics dos dies abans de la consulta d'ampliar els poders d'Escòcia dins del règim autonòmic (la denominada devolution max), Cameron va anunciar la creació d'una comissió amb aquest objectiu, denominada Comissió Smith, que va publicar les seves recomanacions a finals de novembre.

En la reunió d'ahir, Sturgeon, reforçada pel triomf electoral, li va dir a Cameron que desitjava anar més enllà. «Li he dit que formularem propostes que vagin més enllà de les que va fer la Comissió Smith», va assenyalar. El primer ministre britànic, per la seva part, es va comprometre a aplicar les recomanacions de la comissió «tal com va ser acordat», i va prometre estudiar les noves demandes de l'SNP. Els nacionalistes escocesos desitgen en particular incrementar els poders fiscals del Govern escocès. Surgeon va qualificar la trobada de «constructiva». Tots dos van acordar reunir-se cada tres mesos.