Salmond: «El lleó escocès rugeix a tot el país»

La incògnita sobre un altre referèndum d'independència plana arran del triomf de l'SNP

Cameron s'afanya a prometre a Escòcia «l'autonomia més forta del món»

Una exultant Nicola Sturgeon celebra els grans resultats de l’SNP, ahir.

Una exultant Nicola Sturgeon celebra els grans resultats de l’SNP, ahir. / AFP / ANDY BUCHANAN

2
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES / EDIMBURG

«El lleó escocès rugeix aquest matí a tot el país», va afirmar ahir un eufòric Alex Salmond, que fins al setembre passat va ser el líder del Partit Nacional Escocès (SNP) i cap del Govern autònom. Salmond -que en les eleccions de dijous va guanyar amb absoluta comoditat (47,7% dels vots) l'escó de la circumscripció per la qual competia a la perifèria d'Aberdeen- es posarà a partir d'ara al capdavant del bloc de 56 diputats que l'SNP tindrà a la Cambra dels comuns després de l'aclaparadora victòria electoral dels nacionalistes escocesos.

La confrontació entre Salmond i el reelegit primer ministre conservador, David Cameron, promet jornades memorables al Parlament de Westminster. Convertit en la tercera força de la Cambra i amb un Partit Laborista humiliat encapçalant l'oposició, l'SNP tindrà un pes polític i moral indubtable.

PROMESA / La qüestió escocesa no està tancada ni de bon tros i no resulta estrany que Cameron s'afanyés ahir a prometre per a Escòcia «l'autonomia més forta de tot el món amb importants poders fiscals». La pregunta que està en boca de tots és quant trigarà l'SNP a impulsar un nou referèndum d'independència.

L'actual líder nacionalista i cap del Govern d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va insistir ahir que la independència escocesa no és el que estava en joc en aquestes eleccions i ara no és la prioritat, però tampoc va tancar cap porta. «Ni tan sols un Govern majoritari conservador pot ignorar el que va passar ahir [dijous] a Escòcia. Hi ha hagut un vot aclaparador perquè Escòcia tingui una veu més forta a Westminster i un vot aclaparador contra l'austeritat», va afirmar.

La gran incògnita és ara si l'SNP inclourà la convocatòria d'un segon referèndum en el programa electoral per a les eleccions al Parlament escocès, previstes per al maig de l'any que ve. Sturgeon va eludir ahir la qüestió quan l'hi van plantejar. Però va afegir: «Si alguna vegada hi ha d'haver un altre referèndum, la gent haurà de votar per fer-lo en les eleccions escoceses».

NOMÉS PER GUANYAR / «L'SNP no vol fer un referèndum, vol guanyar un referèndum», va dir a la matinada en una mesa televisiva d'anàlisi electoral l'exdiputat Gordon Wilson, que va liderar el partit durant tota la dècada dels 80. Molts coincideixen que, després de l'experiència del setembre passat, quan una majoria de votants van rebutjar la independència, els nacionalistes escocesos no convocaran un altre plebiscit sense tenir la seguretat de guanyar-lo.

En qualsevol cas, està per veure què passaria si d'aquí un any l'SNP arrasés també en les eleccions escoceses.

Notícies relacionades

El que amb tota seguretat trencaria les regles del joc és que, en el referèndum que Cameron pensa organitzar sobre la Unió Europea (UE), una majoria al conjunt del Regne Unit votés a favor d'abandonar el club de Brussel·les en contra de la posició majoritària dels escocesos. «L'economia escocesa depèn molt de la presència a la UE. Abandonar-la conduiria al desastre», va subratllar Wilson.

El vendaval nacionalista va anorrear dijous a Escòcia tots els altres partits. Els laboristes, que amb 41 diputats eren hegemònics, els van perdre tots menys un. Ni tan sols el seu líder, Jim Murphy, diputat durant 18 anys, va poder mantenir el seu escó. Igual com va passar amb els liberaldemòcrates, que tradicionalment havien dominat el nord d'Escòcia.