CONSEQÜÈNCIES DEL TERRATRÈMOL A L'HIMÀLAIA

Recuperats els cossos de 100 senderistes estrangers al Nepal

Exteriors rebaixa a 13 la xifra d'espanyols desapareguts al país després del sisme

Kàtmandu descarta trobar supervivents i demana als equips de rescat que se'n vagin

Cinc guàrdies civils experts en rescat de muntanya es desplacen al Nepal per prestar ajuda. / AP / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / KÀTMANDU

A mesura que els equips de rescat i els voluntaris van obrint-se pas fins a les zones del Nepal que estaven incomunicades després del terratrèmol del 25 d'abril, van apareixent noves víctimes. La policia nepalesa va localitzar ahir els cossos d'un centenar de senderistes estrangers que van ser enterrats per les allaus de neu, fang i pedres que va provocar el terratrèmol. Els cadàvers sepultats van aparèixer al parc nacional de Langtang, a uns 60 quilòmetres al nord de Kàtmandu, un bell paratge de muntanya amb 55 cases d'hostes destinades a muntanyencs dels EUA i Europa.

Gautam Rimal, vicecap de la policia del districte, va informar que els «voluntaris locals i la policia» estaven cavant en una massa de neu compacta de «sis peus» (uns 1,82 metres) de profunditat, «a la recerca de més víctimes». «No hem pogut arribar fins a la zona abans per les pluges i a causa del temps ennuvolat», es va justificar per telèfon a Reuters Uddhav Bhattarai, funcionari del districte.

Entre els cadàvers trobats ahir a Langtang hi podria haver molts dels 60 ciutadans europeus de qui es desconeix el parador, entre els quals hi ha 13 espanyols, segons el Ministeri d'Exteriors. Se sap que set d'ells -l'aragonès Mixel Pizarro, la càntabra Isabel Ortiz, els asturians Sabino Fernández, Jesús Monteirín, Egidio García i Ángel Hernández Muñiz, i la catalana Roser Palau- eren a Lantang en el moment del sisme. Les seves famílies van dir que cada dia sense notícies era «pitjor», però van insistir a dir que l'esperança «és l'última cosa que es perd». «Totes les pistes que tenim és perquè ens hem mogut», va dir a Europa Press Corina Ortiz, germana d'Isabel Ortiz, criticant d'aquesta manera la gestió del Govern espanyol.

Notícies relacionades

A L'EVEREST / Almenys 18 de les morts s'han produït als vessants de l'Everest, el pic més alt del món. L'Executiu de Kàtmandu no ha tancat la muntanya als escaladors, encara que la ruta cap al cim va resultar afectada pel terratrèmol. Cada muntanyenc paga una taxa d'11.000 dòlars (uns 9.850 euros) per escalar l'emblemàtica muntanya. En aquesta temporada, havien sigut emesos 357 permisos d'escalada. «Els escaladors al campament base no creuen que la ruta sigui reparada aviat», va admetre Tulsi Prasad Gautam, del Departament de Turisme del Nepal. «La decisió» (de seguir o no) «depèn dels escaladors i els organitzadors al campament base; no els demanem  que facin una cosa o una altra», acaba dient.

Transcorreguda més d'una setmana des del sisme, s'ha esvaït tota esperança de trobar entre la runa supervivents. El Govern nepalès va demanar als equips de rescat arribats des de l'estrangers que posin fi a la seva missió. «Si també són especialistes a recollir runa, poden quedar-se», va apuntar Rameshwor Dangal, funcionari del Ministeri de l'Interior.