COP AL TERRORISME A L'ÀFRICA

Nigèria rescata 500 dones de les urpes de Boko Haram

Els portaveus militars desconeixen si entre elles hi ha escolars de Chibok

Amnistia recorda que segueixen en captivitat milers de dones, homes i nens

Un soldat nigerià amb algunes de les noies rescatades de les mans de Boko Haram.

Un soldat nigerià amb algunes de les noies rescatades de les mans de Boko Haram. / EXÈRCIT NIGERIÀ

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
ABUJA

Les milícies terroristes de Boko Haram, el grup armat nigerià que recentment va jurar fidelitat a l'autodenominat Estat Islàmic (EI), acaben de patir un cop dur. Gairebé 500 dones i nens que havien sigut segrestats per les milícies de Boko Haram van ser posats en llibertat entre ahir i dimarts per l'Exèrcit nigerià en dues incursions separades. Les excarceracions són «un motiu de gran alegria, encara que només és la punta de l'iceberg», segons va valorar el director d'investigació per a l'Àfrica d'Amnistia Internacional, Netsanet Belay. «Milers de dones, nens i homes han sigut segrestats per Boko Haram», va recordar.

Tot va passar en dues operacions separades. Al bosc de Sambisa, una reserva natural de 50.000 quilòmetres quadrats al nord-est del país, fins ara impenetrable per a les tropes regulars nigerianes, 160 dones i nens retinguts des de feia mesos van poder recuperar ahir la llibertat.

Dimarts, un altre grup, compost per tres centenars de persones que estaven captives a la mateixa zona, també va deixar enrere el malson del segrest a mans d'un dels grups extremistes més violents i impredictibles.

Se sap del cert que en el primer grup d'alliberats no hi havia cap dona originària del poblat de Chibok, raptades fa més d'un any. El seu segrest va desencadenar una ona-

da d'indignació i solidaritat internacional. Els militars nigerians encara no han pogut discernir si entre l'últim grup de captives hi havia algunes de les escolars capturades a Chibok.

AMB ALGUNES BAIXES / Segons Sani Usman, portaveu de l'Exèrcit de Terra, un dels ostatges i un soldat van resultar morts en el transcurs de l'operació militar, mentre que quatre soldats i vuit presoners van rebre ferides. Les baixes entre els milicians de Boko Haram no han sigut donades a conèixer.

Els segrestos en massa han sigut practicats per Boko Haram des del 2014. Abubakr Shekau, el seu desequilibrat capitost, declarava, setmanes després del rapte massiu, en una gravació de vídeo en què va alternar l'idioma àrab i l'anglès, que les captives eren, a partir d'aquell moment, «esclaves» i que les «vendria al mercat en nom d'Al·là», suscitant així l'angoixa dels pares i familiars.

Notícies relacionades

En un informe elaborat recentment, l'organització Amnistia Internacional va denunciar que dos milers de noies estaven en mans de Boko Haram, moltes de les quals acaben com a esclaves sexuals o són obligades a cuinar i a rentar per als milicians. Des del mes de febrer passat, una força regional, encapçalada pel Txad i Nigèria, ha alliberat al voltant de 60 localitats que estaven en mans dels terroristes i ha obligat els seus integrants a retirar-se al bosc de Sambisa. L'Exèrcit nigerià va llançar recentment una ofensiva per intentar acabar amb l'últim bastió del grup, encara que el terreny és complicat i hi ha moltes zones que han sigut minades per frenar l'avanç dels soldats.

L'Exèrcit «rastrejarà completament» el bosc, va advertir el portaveu militar Chris Ukulade, davant de representants de la premsa internacional a Abuja, la capital.