TRAGÈDIA AL MEDITERRANI

Itàlia arresta dos traficants entre els supervivents del naufragi

Els detinguts, reconeguts pel passatge, són el capità de la pastera, de nacionalitat tunisiana, i el seu assistent sirià

La fiscalia italiana els acusa d'homicidi culpós múltiple, naufragi i instigació a la immigració clandestina

Supervivents del naufragi, a l’arribar al port de Catània a bord del guardacostes ’Bruno Gregoretti’, aquest dimarts a la matinada.

Supervivents del naufragi, a l’arribar al port de Catània a bord del guardacostes ’Bruno Gregoretti’, aquest dimarts a la matinada. / EFE / ALESSANDRO DI MEO

2
Es llegeix en minuts

El ministre de l'Interior d'ItàliaAngelino Alfano, ha anunciat aquest dimarts l'arrest de dos presumptes traficants de persones que es trobaven entre els supervivents del naufragi davant les costes de Líbia i que han sigut traslladats al port de Catània, al sud de Sicília.

"Arrestats per la Fiscalia de Catània dos traficants en l'embarcació naufragada ahir. Contra els traficants, sense treva", ha publicat el titular d'Interior al seu perfil oficial de Twitter.

Les detencions es van produir a l'arribada de la nau 'Bruno Gregoretti' al port sicilià, que va traslladar a terra 27 supervivents de la tragèdia de diumenge passat, quan es va enfonsar el pesquer en què viatjaven cap a Itàlia.

Es tracta, segons ha concretat Alfano als mitjans, del comandant de la pastera, de nacionalitat tunisiana, i del seu assistent sirià. Tots dos han sigut acusats a Itàlia dels delictes d'homicidi culpós múltiple, naufragi i instigació a la immigració clandestina.

RECONEGUTS I DELATATS

El procurador de Catània, Giovanni Salvi, va explicar que van ser reconeguts i delatats per la resta de supervivents que viatjaven a la nau de la Marina i fins i tot per l'altre supervivent que es troba hospitalitzat en un hospital sicilià, un bangladeshià de 33 anys.

El primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, ha anunciat una "guerra" als traficants de persones, a qui va qualificar d'"esclavistes del segle XXI", i aquest dilluns es va desmantellar una xarxa composta per 24 persones que organitzaven l'arribada d'immigrants a Itàlia des de Líbia.

TERRORISME INTERNACIONAL

El ministre d'Afers Estrangers d'Itàlia, Paolo Gentiloni, va explicar a 'Il Messaggero' que aquestes persones gestionaven un volum de negoci que equival al 10% del Producte Interior Brut (PIB) de Líbia i que és destinat en part a finançar el terrorisme internacional.

Segons la Guàrdia Costanera italiana, hi ha 28 supervivents de la tragèdia i s'han recuperat 24 cadàvers, que han sigut traslladats al port maltès de La Valletta. Els mateixos supervivents van dir que a la nau hi viatjaven entre 700 i 950 persones per la qual cosa, si es confirmen aquestes xifres, es tractaria de la pitjor catàstrofe d'aquest tipus en aigües del Mediterrani.

COMMOCIÓ A LA UE 

Notícies relacionades

El succés es va produir diumenge a la matinada, quan els guardacostes italians, després de rebre una petició d'auxili, van sol·licitar a un mercant portuguès que navegava per la zona que anés a socórrer l'embarcació. Segons la primera reconstrucció dels fets, els immigrants, al veure el mercant portuguès, es van desplaçar massivament cap a un dels costats de la barcassa i la van fer bolcar.

El naufragi ha provocat una gran commoció a Itàlia i a la Unió Europea, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convocat una reunió extraordinària dels caps d'Estat i de Govern de la UE dijous que ve.