TRIBUT A LES VÍCTIMES DE GERMANWINGS

Homenatge a Colònia

Alemanya recorda amb un funeral d'Estat els morts en la tragèdia aèria dels Alps

Solidaritat 8 Fernández Díaz rep un àngel de fusta de mans d’una voluntària, ahir, a Colònia.

Solidaritat 8 Fernández Díaz rep un àngel de fusta de mans d’una voluntària, ahir, a Colònia. / EFE / OLIVER BERG

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
COLÒNIA

«Va ser una tragèdia que ens va esquinçar el cor, resultat d'un acte sense sentit, però que ens va deixar una lliçó de solidaritat». Joachim Gauck, expastor protestant i actual president d'Alemanya, va resumir així els seus sentiments a l'interior de la catedral de Colònia, que ahir va acollir, tres setmanes després, el funeral d'Estat per les víctimes de l'avió de Germanwings sinistrat als Alps francesos.

Cent cinquanta espelmes idèntiques van presidir l'acte ecumènic al costat de l'altar major del temple, una per cada víctima del sinistre, inclòs el copilot Andreas Lubitz, que presumptament va estavellar de manera intencionada l'Airbus 320 que cobria el trajecte entre Barcelona i Düsseldorf el 24 de març.

Al funeral, al qual van assistir 1.400 convidats -entre ells 500 familiars de les víctimes- es van recordar amb solemnitat i emoció les víctimes. I més que mirar de trobar respostes al detonant de la catàstrofe, es va procurar donar consol als familiars i es va homenatjar els voluntaris que van ajudar sense defallir després de la tragèdia.

Gauck, principal orador del funeral, al qual va assistir la plana major de la política alemanya, encapçalada per la cancellera Angela Merkel, va admetre la dificultat d'entendre l'actuació de Lubitz -«ens confronta amb un acte de destrucció que ens atordeix», va dir- però va insistir en la necessitat de seguir confiant els uns en els altres. «En els moments més durs mostrem també la força per al bé que s'amaga dins de nosaltres», va afegir.

Igual que la cap del Govern de Rin del Nord-Westfàlia, Hannelore Kraft, Gauck va recordar les víctimes espanyoles i d'altres nacionalitats, a més de les alemanyes. La cooperació amb què van actuar «des del primer minut» Alemanya, Espanya i França va ser un exemple dels «vincles i valors» que representen Europa, va dir el titular espanyol d'Interior, Jorge Fernández Díaz, representant d'Espanya a l'acte.

Notícies relacionades

Les paraules de consol es van barrejar amb les d'agraïment als voluntaris que van participar «al límit de les seves forces», va dir Kraft, tant en les tasques de rescat als Alps com prestant auxili als familiars a l'aeroport de Düsseldorf, a Barcelona o als voltants del sinistre.

Un dels moments més emotius va ser quan l'orquestra de l'institut Joseph König de Haltern -en què estudiaven 16 adolescents que van perdre la vida a l'A320- va interpretar una melodia de la Llista de Schindler com a tribut als seus companys desapareguts. L'altre, quan els assistents van trobar al seu seient un petit àngel de fusta com a obsequi, símbol d'esperança i suport a les víctimes. Segons va confirmar la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, aquestes tornaran a ser homenatjades a Barcelona el dia 27 en un acte previst a la Sagrada Família.