Itàlia busca 400 desapareguts al mar mentre afronta més arribades

Diversos testimonis expliquen a les oenagés que a la barcassa enfonsada hi anaven molts joves i menors

El país ha rebut 10.000 immigrants des de dissabte, una allau sense precedents en anys

Un grup d’immigrants rescatats per l’embarcació RBD arriba al port de Corigliano Calabro, ahir.

Un grup d’immigrants rescatats per l’embarcació RBD arriba al port de Corigliano Calabro, ahir. / EFE / FRANCESCO ARENA

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

La guàrdia costanera italiana i la Marina busquen al Mediterrani els 400 immigrants que, segons el relat de diversos supervivents, viatjaven en una barcassa que va bolcar al mar i estan desapareguts, mentre el país afronta una allau migratòria que no té precedents els últims anys. Des de dissabte, 10.000 persones han sigut rescatades en aigües del sud de Sicília i de l'illa de Sardenya pel dispositiu europeu Frontex i l'Armada italiana.

Entre els que han arribat hi ha algunes desenes de dones embarassades i 450 menors, 317 dels quals viatjaven sols. Fonts oficioses van informar ahir que encara 3.000 persones més estaven la nit passada en aigües internacionals, navegant cap a Itàlia.

Mentrestant, noves dades encara molt parcials afloren sobre la tragèdia de l'últim naufragi que ha deixat 400 desapareguts al mar. Segons els supervivents, la barcassa en què viatjaven 550 persones hauria bolcat. Testimonis amb els quals va poder parlar ACNUR han explicat que el naufragi es va produir quan tots els seus ocupants es van traslladar a un mateix costat de la coberta, al veure que una altra nau de grans dimensions es dirigia cap a ells. Entre els desapareguts hi havia «molts joves i menors», segons l'oenagé Save the Children.

L'oenagé Human Rights Watch (HRW) va qualificar com una «intolerable passivitat» l'actitud de la Unió Europea davant la immigració i va dir que l'última tragèdia obliga «la Unió Europea a posar en marxa una àmplia operació de recerca i rescat». Judith Sunderland, directora de l'organització, va afegir que «si es confirmen les notícies, es tractaria d'una de les tragèdies més grans en una de les zones més perilloses del món». Fins ara el naufragi més gran es va produir el 2013 a prop de l'illa italiana de Lampedusa, quan van morir 366 persones i 20 més segueixen encara desaparegudes.

Notícies relacionades

Amb aquest drama com a rerefons, la necessitat d'acollir i distribuir els 10.000 immigrants a tot el territori nacional està provocant la sublevació de les regions, principalment les de la Llombardia (Milà) i Veneto (Venècia), amb forta presència de la xenòfoba Lliga del Nord. «Ocuparem les pensions, hotels i escoles», ha amenaçat Matteo Salvini, líder d'aquell partit, després que el Ministeri de l'Interior hagi demanat als delegats del Govern a les regions habilitar 6.500 llocs d'acollida. Les massives arribades han obligat les autoritats italianes a improvisar centres d'inspecció mèdica i de primera identificació als molls de diversos ports sicilians.

CRÍTIQUES A LA UE / El ministre d'Exteriors, Paolo Gentiloni, va dir ahir que el problema de la immigració «s'ha de resoldre des de l'arrel», estabilitzant la situació a Líbia i va sub-ratllar que «és més aviat poc que una superpotència econòmica com la Unió Europea inverteixi tres milions al mes» per a l'operació Frontex, després que al novembre substituís la de Mare Nostrum, a càrrec del Govern de Roma, que comptava amb un pressupost de 9,3 milions d'euros.