tiroteig a itàlia

Un empresari arruïnat mata tres persones en un jutjat de Milà

Entre les víctimes hi ha un exadvocat de l'agressor i el jutge investigador del cas

Un dels ferits en el tiroteig de Milà rep atenció davant de l’edifici del jutjat, ahir.

Un dels ferits en el tiroteig de Milà rep atenció davant de l’edifici del jutjat, ahir. / AFP / OLIVIER MORIN

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO
ROMA

Un jutge, un advocat i un imputat van morir ahir en un insòlit tiroteig ocorregut al Palau de Justícia de Milà que, si no hagués sigut pel seu tràgic i real desenllaç, hauria semblat la trama d'una novel·la negra. El responsable de l'atac va ser identificat com a Claudio G., un empresari del sector de la construcció, de 57 anys d'edat, l'acusat en un judici per bancarrota fraudulenta que s'estava portant a terme quan l'home va decidir donar inici a la matança. Les víctimes són totes persones relacionades amb el procés en contra seu.

Segons les primeres reconstruccions dels fets, l'home va entrar armat a l'edifici utilitzant un fals carnet d'identitat professional d'un magistrat, cosa que li va permetre l'accés a través d'una entrada destinada a periodistes i funcionaris del tribunal. Una vegada a dins, va estar durant uns minuts a la sala on es debatia el seu cas, per després fer justícia pel seu compte. Així, va acabar amb la vida de les tres víctimes -el seu antic advocat, un exsoci, i un jutge que havia investigat el seu cas- mentre que dues persones més van resultar ferides, una d'elles de gravetat.

Tot seguit, va fugir d'allà, fins que va ser arrestat per la policia quan ja estava a l'entorn d'un centre comercial de Vimercate, a 30 quilòmetres de Milà.

Notícies relacionades

POLÈMICA POLÍTICA / El succés va provocar també una polèmica política. «[Aquest incident] ha posat en evidència fallades en el sistema de seguretat. És clar que si ha sigut possible introduir una arma en el tribunal, hi ha hagut alguna cosa que no ha funcionat», va declarar el primer ministre, Matteo Renzi. «Els magistrats estan en primera línia. Per això, és necessari dir 'prou' a les paraules de descrèdit contra ells», va afegir el president italià, Sergio Mattarella.

No va faltar tampoc qui va assenyalar que l'acció de l'empresari es va produir en un moment en què es detecta un augment dels casos de persones que, exasperades per la crisi econòmica i els deutes, arriben a cometre accions extremes. Així ho destacava un recent informe de la Universitat Link Campus University de Roma, segons el qual, el nombre de persones que s'han suïcidat per la crisi s'ha multiplicat per dos en els últims tres anys (de 89 el 2012 a 201 l'any passat). «Em volia venjar dels que em van deixar en la ruïna», es va justificar ahir l'empresari convertit en assassí.