Compromès amb les víctimes

El fiscal de Marsella encarregat de la investigació, Brice Robin, afirma que els damnificats mereixen una total transparència

Compromès amb les víctimes_MEDIA_1

Compromès amb les víctimes_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Va rebre l'informe de les autoritats aèries amb la transcripció de les converses de la caixa negra de l'Airbus A320 sinistrat als Alps dimecres a la mitjanit. Hauria preferit tenir-lo abans, va deixar anar en to de queixa, però tot i així, poques hores després rebia els primers familiars de les víctimes de la catàstrofe a l'aeroport de Marignane de Marsella per explicar-los el que se sabia. Brice Robin, el fiscal francès encarregat de la investigació del sinistre en què van perdre la vida 150 persones, considera que té una obligació envers elles. «Crec que les víctimes mereixen que el Fiscal de la República els doni explicacions sobre el que ha passat. Han sabut el mateix que la premsa i han fet moltes preguntes», va explicar. «Tenim una obligació de transparència, va afegir. El seu parlar pausat contrasta amb la velocitat que han passat els esdeveniments des que l'aparell de Germanwings es va precipitar als Alps fa tres dies.

Des d'aleshores, la Fiscalia de Marsella coordina els treballs de rescat al lloc del sinistre, on treballen més de 1.200 persones i una ingent quantitat de mitjans, i ha cursat peticions internacionals als jutges d'enllaç espanyols i alemanys per recollir dades sobre l'avió, la tripulació, el passatge, les condicions de l'embarcament i fins i tot el material que viatjava a bord. I s'han obert diligències per «homicidi involuntari», una qualificació que el fiscal haurà de revisar, tenint en compte que s'ha trobat amb «una acció voluntària», la d'un copilot que, deliberadament, va fer descendir l'avió cap a una mort segura.

Col·laboració

Robin va assegurar ahir que la fiscalia està «al principi» de la investigació sobre l'entorn del copilot i que seran les autoritats judicials alemanyes les que hauran de proporcionar informació. «Perquè és un ciutadà alemany, que treballa per a una empresa alemanya i que viu a Alemanya», va resumir. La cancellera Angela Merkel i el president del Govern, Mariano Rajoy, es van comprometre davant del president François Hollande a accelerar la investigació en els seus respectius països, així que Robin espera una resposta ràpida.

«Continuarem la nostra investigació, no ens pararem amb el que hem obtingut avui», subratlla. Encara queda molta feina per fer. Per començar, buscar la segona de les caixes negres de l'aparell, la que conté els paràmetres de vol. El fiscal també  vol un informe sobre el manteniment de l'aparell sinistrat.

«Faré tots els controls que s'han de fer. Hi haurà un informe d'experts, dos jutges d'instrucció per continuar buscant la veritat», prossegueix. «En el moment en què parlo, la veritat que ha sorgit ja sembla un progrés considerable. Però espero descobrir més coses».

Notícies relacionades

De moment, no semblen preocupar-lo les filtracions a la premsa del contingut de l'arxiu sonor de la caixa negra de l'avió revelat per The New York Times«¿Es nota que estic contrariat?» , es va preguntar irònicament. «Miri, tinc per principi que, quan estic al capdavant d'una investigació difícil com aquesta, em centro en la investigació. Ja arribarà el moment de veure les filtracions que hi ha hagut», va concloure.  El seu interès, va insistir, continua sent conèixer les causes de l'accident. I damunt del terreny les coses no són pas fàcils: «El terra és dur i les pedres cobreixen possibles proves. És una escena de catàstrofe complicada».

El fiscal també va recordar que ja han començat a recuperar-se els primers cossos i que s'ha llançat la cadena d'identificació d'ADN. Totes les famílies que ho desitgin, i només si volen fer-ho, es podran sotmetre a les proves d'ADN per accelerar la identificació dels cadàvers, va explicar Robin.