Als 91 ANYS

Mor als 91 anys el fundador de Singapur

L'exprimer ministre Lee Kuan Yew, considerat l'arquitecte de la prosperitat de la ciutat estat, va ser criticat pel seu govern de mà dura

El fundador de Singapur, Lee Kuan Yew, en una imatge de l’abril del 2011.

El fundador de Singapur, Lee Kuan Yew, en una imatge de l’abril del 2011. / EFE / STEPHEN MORRISON

1
Es llegeix en minuts

L'exprimer ministre de Singapur fundador de la ciutat estatLee Kuan Yew, ha mort aquest dilluns a primera hora als 91 anys a l'Hospital General de la ciutat estat, on estava ingressat des del 5 de febrer per una pneumònia. Lee Kuan Yew va accedir com a cap del Govern el 1959, després d'obtenir l'autogovern de mans de les autoritats colonials britàniques i es va mantenir com a primer ministre fins al 1990. Considerat l'arquitecte de la prosperitat econòmica de Singapur, va ser criticat per les seves polítiques de mà dura i de restricció de la llibertat d'expressió.

La notícia de la mort de Lee Kuan Yew l'ha donat el seu fill, l'actual primer ministre, Lee Hsien Loong. "Estic profundament entristit de dir que Lee Kuan Yew ha mort aquesta nit de manera tranquil·la", ha dit amb els ulls plorosos i la veu trencada en un missatge emès per les cadenes de televisió locals.

"Ens va donar coratge, ens va inspirar, ens va mantenir units per a ser aquí. Va lluitar per la independència, per construir una nació del no-res. I ens va fer sentir orgullosos de ser singapuresos (...) Per a molts, Lee Kuan Yew era Singapur", ha afegit l'actual mandatari.

DIRIGENT RESPECTAT

Després d'obtenir l'autogovern de mans de les autoritats colonials britàniques, Lee, que va ser el cap del Govern de Singapur des del 1959 fins al 1990, va dirigir el procés d'independència el 1965, després d'un fracassat intent d'unió amb Malàisia.

Notícies relacionades

Va ser criticat per exercir el seu govern amb mà dura, mantenir severes restriccions sobre la llibertat d'expressió i fer que els seus oponents polítics estiguessin en la diana de la justícia. Però va ser respectat i considerat com l'arquitecte de la prosperitat econòmica de Singapur, que va convertir en l'objectiu del seu Govern, malgrat la falta de recursos naturals i la dependència de Malàisia.

UNA SETMANA DE DOL OFICIAL

Singapur ha declarat una setmana de dol per acomiadar el seu fundador. Després de dos dies per al comiat dels familiars i amics, de dimecres a dissabte les restes mortals de Kuan Yew estaran al Parlament perquè els ciutadans mostrin els seus respectes. Centenars de singapuresos han sentit la marxa del 'pare' de Singapur i han anat massivament a dipositar rams de flors i cartes de comiat a les portes de l'hospital on ha mort. Diumenge, 29 de març, se celebrarà el funeral d'Estat.

Temes:

Singapur