El presumpte assassí de Nemtsov al·lega tortures i nega la confessió

L'advocat i l'entorn de l'opositor rus insisteixen a trobar els autors intel·lectuals de l'assassinat

El txetxè Zaur Dadàev diu ara que va admetre la culpabilitat perquè va ser amenaçat de mort

Zaur Dadàev parla des d’una gàbia al tribunal moscovita on va ser presentat a la jutge Natàlia Muixnikova.

Zaur Dadàev parla des d’una gàbia al tribunal moscovita on va ser presentat a la jutge Natàlia Muixnikova. / REUTERS / TATYANA MAKEVEYA

2
Es llegeix en minuts
LEV GANIN / MOSCOU

No hi ha res clar en l'assassinat de l'opositor rus, Borís Nemtsov. Pocs dies després que la investigació oficial anunciés la captura de diversos txetxens, inclòs el presumpte executor material del crim, la versió del rastre islamista està a punt d'ensorrar-se com un castell de cartes.

Zaur Dadàev, subcomandant del batalló Sever del Ministeri de l'Interior de Txetxènia, que segons la investigació va confessar ser l'organitzador de l'assassinat, va declarar a defensors de drets humans que el van visitar en una presó moscovita que ho va fer sota amenaça de mort.

Dadàev va explicar que també va confessar perquè deixessin en llibertat un antic company seu al batalló Sever, detingut amb ell. «Ho vaig acceptar. Vaig pensar que així el salvaria i arribaria viu a Moscou», va citar ahir Dadàev el diari moscovita Moskovski Komsomolets.

«M'han tingut dos dies emmanillat, amb grillons als peus i una bossa de plàstic al cap. Em cridaven tota l'estona: '¿Vas matar Nemtsov?' Jo deia que no», explica Dadàev els detalls de la seva detenció i el viatge a la capital russa. En la seva versió, esperava que a l'arribar a Moscou revelaria «tota la veritat» davant el jutge. Declararia que és no culpable. «Però la jutge ni tan sols em va donar la paraula», denuncia.

PRESÓ PREVENTIVA / La jutge Natàlia Muixnikova va anunciar dilluns que Dadàev va confessar la seva implicació en l'assassinat de Nemtsov i va dictar presó preventiva per a ell i els seus presumptes còmplices. Segons la investigació,  Dadàev va indicar com a motiu les crítiques de Nemtsov a l'islam i la seva defensa de les caricatures de Mahoma publicades per Charlie Hebdo.

El Comitè contra la Tortura de Rússia ha dit que investigarà el tracte als sospitosos de l'assassinat de Nemtsov a la presó preventiva.  «Ens ocuparem de l'assumpte, però necessitem que abans un dels arrestats, que es va queixar de tortures, demani per escrit concedir-li assistència jurídica per castigar penalment els empleats (del sistema penitenciari) que ho van fer», va explicar el cap del Comitè, Ígor Kalyapin. Anteriorment, el Consell Presidencial de Rússia per als Drets Humans va denunciar que «hi ha prou indicis per suposar» que dos dels arrestats van ser torturats.

Mentre la policia russa segueix el rastre islamista en les indagacions de l'assassinat de l'opositor, els seus companys de lluita rebutgen aquesta versió. Ilia Iaixin —líder de la filial moscovita del Partit Republicà-Parnas, del qual Nemtsov era copresident- va destacar que Dadàev ha estat relacionat «directament» amb el líder de Txetxènia, Ramzan Kadírov. «No excloc que els detinguts hagin sigut els autors de l'assassinat. Però és evident que no han pogut trobar els que ho van ordenar», va dir l'exprimer ministre rus i un dels líders del Parnas Mikhaïl Kassiànov.

Notícies relacionades

L'advocat de Nemtsov, Vadim Prójorov, va considerar que «els sospitosos ni tan sols seran capaços de pronunciar correctament les paraules Charlie Hebdo». «El més probable és que no sàpiguen res sobre aquest tema», va opinar. Segons Prójorov, als organitzadors de l'assassinat cal buscar-los entre els contactes dels sospitosos en el poder. «Només cal estudiar la biografia dels presumptes assassins», va resumir, en clara al·lusió a Kadírov.

D'altra banda, el Kremlin va desmentir ahir que el president rus, Vladímir Putin, hagués rebut cap informe sobre la indagació de la mort de Nemtsov en què es deia el nom del possible autor intel·lectual del crim. També va negar que existís una suposada «llista d'afusellament» amb noms de polítics i periodistes russos.