JUDICI PER LES BOMBES A LA MARATÓ

Tsarnaev afronta la pena de mort per l'atemptat de Boston

La defensa del noi de 21 anys al·lega que va ser el germà qui va orquestrar l'atac

Exterior de la seu del judici a Tsarnaev a Boston, ahir.

Exterior de la seu del judici a Tsarnaev a Boston, ahir. / REUTERS / BRYAN SNYDER

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

En una cosa coincideixen la fiscalia i l'equip defensor de Djokhar Tsarnaev, que ahir van iniciar el seu duel en un tribunal federal de Boston: no hi ha dubte que el noi, avui de 21 anys i que afronta 30 càrrecs per l'atemptat a la marató del 2013, va ser responsable de col·locar una de les dues bombes casolanes que van esclatar a prop de la meta de la carrera, deixant tres morts i més de 260 ferits. La qüestió que els divideix és les motivacions de les seves accions i quin càstig es mereix. S'enfronta a la pena de mort.

En l'arrencada del judici, la defensa de Tsarnaev -que lidera Judy Clarke, veterana especialista en casos de pena de mort-, va insistir davant el jutge George O'Toole i els 12 membres del jurat que les accions del seu client van ser «inexcusables». Va assegurar, no obstant, que va ser el germà gran de l'acusat, Tamerlan (que va morir en la persecució policial), qui «va planejar, va orquestrar i va allistar» el seu germà petit.

EL PAPER DEL GERMÀ / El problema de la defensa per mantenir aquesta línia argumental és que el jutge ahir va decidir que en aquesta primera fase (en què es determinarà la innocència o culpabilitat però no la sentència) permetrà presentar «proves limitades» sobre la relació fraternal.

Notícies relacionades

La fiscalia es va allunyar, a més, d'aquest retrat d'un noi merament influenciat pel seu germà. El fiscal William Weinreb va assegurar ahir que Djokhar és «algú que va creure que era un soldat en la guerra santa contra els nord-americans», va dir que «tenia l'assassinat al cor» i va recordar que les hores següents a l'atemptat va fer vida normal i va arribar a declarar-se «lliure d'estrès».

El jutge va negar per quarta vegada ahir traslladar a una altra ciutat el judici, al qual van assistir desenes de supervivents i que es calcula que durarà tres o quatre mesos.