RELLEU A MONTEVIDEO

Un traspàs entre amics

José Mujica cedeix la presidència uruguaiana a Tabaré Vázquez, que promet seguir la seva obra

Comiat 8 Tabaré Vázquez , ja amb la banda presidencial, aplaudeix José Mujica.

Comiat 8 Tabaré Vázquez , ja amb la banda presidencial, aplaudeix José Mujica. / REUTERS /ANDRES STAPFF

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

José Mujica i Tabaré Vázquez es van trobar sota les palmeres de la plaça de la Independència de Montevideo per completar el traspàs de comandament. Un episodi formal per donar continuïtat en la presidència uruguaiana a la coalició d'esquerres Frente Amplio (FA). Tabaré, que el 2005 havia inaugurat l'era de l'FA, i que ha tornat al Govern amb un històric triomf electoral i una majoria parlamentària, es va comprometre a aprofundir el camí ja recorregut. Va prometre «polítiques públiques i socials» que es vinculen a la vivenda i la infraestructura i, a la vegada, millores educatives. El flamant mandatari, amb la seva acostumada sobrietat, va fer una crida a més «diàleg social» i a avançar en «el tema dels drets humans». Vázquez va glossar Gervasio Artigas, el pare de la pàtria,  per definir el seu horitzó de Govern: «Que els més infeliços siguin els més privilegiats».

Abans de la cerimònia, al sortir de casa seva, la premsa el va abordar per preguntar-li com seria la relació amb l'home que l'havia de rebre a la plaça de la Independència. «Amb Mujica ens coneixem fa molts anys, tenim un tracte fratern i pròxim i seguirà així. Per descomptat que no és un simple ciutadà», va dir. Des d'una altra zona de la ciutat, el Pepe va tornar atencions: «El poble uruguaià ha de fer tot el possible per recolzar el Govern que arrenca».

Notícies relacionades

Quan va acabar el traspàs de comandament, Mujica va agafar de la mà la seva dona, la senadora Lucía Topolansky, i va caminar fins al seu Volkswagen Fusca, de color blau cel. La parella va abandonar el centre de l'escena sota l'ull atent del director de cine Emir Kusturica i el seu equip de filmació. L'auto, gairebé una carcassa, símbol d'una austeritat franciscana de l'exguerriller que va fer del seu Govern una bandera de la moderació, es va perdre lentament enmig d'aplaudiments.

El que ha arribat al Govern té 75 anys i acabarà la seva gestió als 80. El que se n'ha anat, 79. Tabaré i Pepe són les cares emblemàtiques d'una experiència política exitosa però, també, d'un problema que Mujica considera dels més greus d'aquell país: una societat és considerada envellida quan un 7% té 60 anys o més. A l'Uruguai, és del 18,7%. La població jove uruguaiana serà el 2025 del 22,2% del total. El nombre de naixements també ha baixat. El vicepresident de Vázquez, Raúl Sendic, té 51 anys i és considerat part de la «nova generació» que arriba a la política. Al tranquil Uruguai s'hi amaga una bomba de rellotge, i tots ho saben.