CONFLICTE ARABO-ISRAELIÀ

Banksy utilitza els seus grafits per denunciar, en un vídeo, la destrucció de Gaza

L'artista britànic planteja la gravació com l'anunci d'un destí turístic

banksy-in-gaza / periodico

1
Es llegeix en minuts

L'artista britànic Banksy, conegut mundialment pels seus grafits, que solen denunciar injustícies, i pel seu activisme polític, ha publicat aquest dijous un vídeo de dos minuts de durada sobre Gaza a la seva pàgina web. Justament el dia que es compleixen sis mesos del final de l'operació 'Marge Protector', llançada l'estiu passat per l'Exèrcit israelià a Gaza, Banksy ha difós un clip plantejat com els que anuncien destinacions de somni a les agències de viatges. “Fes que aquest sigui l'any en què descobreixis un nou destí” indica el vídeo al principi.

Però en comptes de platges paradisíaques, festes tradicionals o postes de sol de postal, ofereix unes quantes imatges del que els habitants de Gaza veuen habitualment: túnels subterranis per poder sortir de la franja, runa, milers de cases destruïdes i nens al carrer jugant entre les ruïnes dels edificis arrasats per les bombes.

Notícies relacionades

En el vídeo hi surten diversos grafits que Banksy ha dibuixat a Gaza, on la guerra de l'estiu passat va costar la vida a 2.200 persones i en va ferir 11.000. A Israel van morir sis persones pels projectils llançats per faccions palestines. I a Gaza van perdre la vida en combat 66 soldats israelians. Entre els grafits que surten al vídeo hi ha el d'uns nens que es gronxen en una torre de vigilància militar, com si fossin uns cavallets, i un gat.

UN GAT

Al final del vídeo difós per Banksy, un home pregunta: "Per favor, ¿què significa això?”, en referència al gat. "Li vaig explicar que volia destacar la destrucció a Gaza mitjançant la publicació de fotos a la meva pàgina web, però a internet la gent només mira fotos de gatets", escriu Banksy. "Aquest gat li diu al món sencer que no té alegria a la seva vida. El gat va trobar alguna cosa per jugar”, diu un home palestí al vídeo. "¿Però què passa amb els nostres fills?".