JUSTÍCIA DE PEL·LÍCULA ALS EUA

Cadena perpètua per a l'assassí del franctirador d'Eastwood

Un tribunal de Texas condemna l''exmarine' que va matar Chris Kyle i un amic

L'home es va queixar en el judici que les víctimes no li havien dirigit la paraula

Eddie Ray Routh, abans de ser condemnat a cadena perpètua a Texas.

Eddie Ray Routh, abans de ser condemnat a cadena perpètua a Texas. / AP / MICHAEL AINSWORTH

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

En una entrevista amb aquest diari abans que Clint Eastwood portés la seva història a la gran pantalla, Chris Kyle va descriure amb fredor quirúrgica el seu ofici de franctirador, va parlar de com la feina als Navy Seals va fer que el seu matrimoni estigués a punt de trencar-se i va insinuar que la deshumanització dels iraquians li havia servit de mecanisme per preservar el seny. Era un patriota sense ressentiments i ho va explicar en un llibre que es va convertir en supervendes gairebé a l'instant. Però quan l'èxit comercial li somreia, quan el país celebrava la seva marca com el franctirador més letal de la història dels EUA, un camarada amb problemes mentals el va matar per l'esquena.

Ja hi ha un epíleg per a aquesta tràgica història. Un tribunal de Texas va condemnar dimarts Eddie Ray Routh a passar la resta de la seva vida a la presó per l'assassinat de Kyle i el seu amic Chad Littlefield. Cadena perpètua sense dret a llibertat condicional. Durant les dues setmanes de judici, la defensa va provar de recolzar-se en els informes mèdics de l''exmarine', diagnosticat amb estrès posttraumàtic i psicosi, per argumentar que no hi era tot quan va cometre el crim i aconseguir així que que acabés internat en un hospital psiquiàtric en lloc de quedar-se a la presó. Però el jurat va donar més credibilitat a l'acusació, que va sostenir que malgrat els seus desequilibris mentals i els seus excessos amb les drogues, era capaç de distingir el bé del mal.

Notícies relacionades

Routh va cometre el crim el febrer del 2013. Kyle i Littlefield l'havien convidat a passar unes hores amb ells en un club de tir de Texas, després que la seva mare li demanés a Kyle que es fes amic seu perquè estava passant per un mal moment, segons The New York Times. Routh havia servit en els marines, amb desplegaments a l'Iraq i a Haití, on va desenvolupar tasques humanitàries després del terratrèmol. Però aquell dia se li van creuar els cables. En un descuit dels seus companys, els va disparar 13 trets per l'esquena.

«Has tret la vida a dos herois, dos homes que volien ser amics teus», li va dir el germanastre de Littlefield a Routh després de pronunciar-se el veredicte. «Ets una desgràcia americana». A l'explicar la seva actuació, Routh va oferir mostres de paranoia persecutòria. Va dir al jurat que temia que volien matar-lo, que s'havia ofès perquè Kyle no li havia donat la mà al trobar-se aquell dia o que cap dels dos li va dirigir la paraula quan anaven cap al club de tir. Va intercalar el seu discurs amb paràgrafs més al·lucinats. Va explicar que els seus companys eren caníbals que se'l volien menjar o que estava envoltat de gent mig humana mig porc.