CONFLICTE A L'EST D'EUROPA

Obama telefona a Putin per arribar a un acord en la cimera de Minsk

El president nord-americà reitera al seu homòleg rus el suport de Washington "a la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna"

El president dels EUA, Barack Obama, dilluns passat.

El president dels EUA, Barack Obama, dilluns passat. / KEVIN LAMARQUE (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El president nord-americà, Barack Obama, va telefonar aquest dimarts a la nit al seu homòleg rus, Vladímir Putin, per discutir "l'escalada de violència a l'est d'Ucraïna" i el "continu suport" als separatistes prorussos per part de Moscou.

"El president Obama va subratllar el creixent nombre de pèrdues humanes en la lluita i va recalcar la importància que el president Putin aprofiti l'oportunitat presentada per les actuals converses entre Rússia, França, Alemanya i Ucraïna per aconseguir una solució pacífica", va indicar un breu comunicat divulgat per la Casa Blanca.

Així mateix, el president nord-americà va reiterar a Putin el suport de Washington "a la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna".

SANCIONS ECONÒMIQUES

Per aquest motiu, va assegurar que si Rússia continua "les seves agressives accions a Ucraïna, incloent-hi l'enviament de tropes, armes i finançament en suport als separatistes, els costos per a Rússia creixeran", en referència a les sancions econòmiques imposades per la Unió Europea (UE) i els Estats Units.

La trucada del mandatari nord-americà es produeix poc després que Ucraïna i els separatistes prorussos acordessin aquest dimarts un alto el foc i la retirada de l'armament pesant durant les negociacions de pau celebrades a Minsk, a Bielorússia, amb la mediació de Rússia i de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE).

Notícies relacionades

Aquestes converses són el preludi a la cimera entre Ucraïna, Rússia, Alemanya i França que se celebrarà aquest  dimecres, a la capital bielorussa, i que es considera clau per trobar una solució duradora.

Hores abans de parlar amb Putin, el president nord-americà havia conversat amb el president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, a qui va traslladar el seu "gran" suport a les actuals negociacions de pau.

Temes:

Ucraïna Minsk