GUERRA EN UN PAÍS DE L'EST D'EUROPA

Putin respon que la cimera de Minsk se celebrarà si hi ha consens sobre Ucraïna

El president rus ha mantingut aquest cap de setmana converses telefòniques amb els líders d'Ucraïna, Alemanya i França

1
Es llegeix en minuts

El president rus, Vladímir Putin, ha matisat aquest diumenge que la cimera a quatre bandes a Minsk (Bielorússia) entre Rússia, Ucraïna, Alemanya i França se celebrarà si hi ha consens sobre la solució del conflicte ucraïnès.

"Hem acordat que intentarem organitzar la reunió (...) a Minsk al voltant de dimecres si per llavors aconseguim consensuar la sèrie de punts que hem estat discutint intensament", ha dit Putin, citat per les agències locals.

El cap del Kremlin ha fet aquestes afirmacions a Sotxi (mar Negre) al reunir-se amb el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, amfitrió d'aquella cimera i de les anteriors rondes de negociació entre Kíev i els separatistes prorussos.

CONSULTES TELEFÒNIQUES

Putin ha informat Lukaixenko sobre les consultes telefòniques mantingudes amb els líders d'Ucraïna, Petró Poroixenko; Alemanya, Angela Merkel, i França, François Hollande.

Seguidament, el Kremlin ha precisat en un comunicat que els preparatius de la cimera se celebraran dilluns a nivell d'experts a Berlín, on assistirà el viceministre rus d'Exteriors, Grigori Karassin.

A més, ha afegit que la vigília de la cimera, dimarts, s'haurà de convocar una nova reunió del Grup de Contacte, format de negociacions entre Kíev i els separatistes prorussos amb la mediació de Rússia i de l'OSCE.

En aquesta reunió s'abordarien assumptes com l'alto el foc i un mecanisme per supervisar el compliment dels acords de pau de Minsk del setembre del 2014, ha assenyalat una altra font diplomàtica.

PLA DE PAU

En relació amb la iniciativa de pau francoalemanya, Poroixenko va advertir divendres a Munic (Alemanya) que l'Est d'Ucraïna no necessita forces de pacificació ni una congelació del conflicte, ja que això impediria la resolució política de la crisi.

Segons les fonts oficials citades per la premsa, el pla inclou un full de ruta amb terminis per al compliment dels acords de pau.

Notícies relacionades

Però aquests han estat modificats pel que fa a la zona desmilitaritzada, que tindria més dels 30 quilòmetres fixats llavors, ja que les milícies separatistes han ocupat centenars de quilòmetres quadrats en la seva última ofensiva.

Merkel assistirà a la cimera de Minsk al seu retorn dels Estats Units, on es reunirà amb el president nord-americà, Barack Obama, que va donar suport a la iniciativa europea, però no ha descartat el subministrament d'armament defensiu a Kíev.

Temes:

Rússia Minsk