Eslovàquia vota la prohibició del matrimoni homosexual

L'Església i el Papa recolzen la iniciativa "en defensa de la família tradicional"

Una dona diposita el seu vot en una urna a Bratislava. 

Una dona diposita el seu vot en una urna a Bratislava.  / AFP / VLADIMIR SIMICEK

1
Es llegeix en minuts

Gairebé 4,2 milions d'eslovacs estan cridats a les urnes aquest dissabte per votar en referèndum la prohibició del matrimoni homosexual , l'adopció per part de parelles del mateix sexe i en defensa de "la família tradicional". La consulta, promoguda per la formació Aliança per la Família  (AZR), ha de comptar amb la participació de la meitat del cens -una mica més de dos milions de votants- perquè sigui vàlida.

La votació ha transcorregut amb normalitat, si bé l'oficina del president ha transmès el seu malestar per l'ús de la imatge del cap d'Estat durant la campanya sense el seu consentiment, segons recull el diari 'SME'.

País conservador i cristià

Eslovàquia no té regulada la convivència de persones del mateix sexe, i la seva Constitució recull explícitament des del mes d'octubre passat que el  matrimoni és una unió entre home i dona. El referèndum compta amb el suport de l'Església catòlica, i el papa Francesc ha permès que la seva foto aparegui en la campanya de l'AZR, que aspira a reforçar els seus valors conservadors en un país amb el 70% de població cristiana.

La petició del referèndum va ser llançada fa un any i va aconseguir reunir 420.000 firmes, gairebé un  8% de la població. Segons enquestes prèvies, la majoria de la població és favorable a excloure els homosexuals del matrimoni, així com de prohibir les adopcions a parelles del mateix sexe.

Per al col·lectiu gai, és una votació "desafortunada i injusta", segons ha indicat Romana Schlesiger, directora d'una consultora dedicada a assessorar el col·lectiu d'homosexuals, bisexuals i transsexuals.

Fins a un 52 % dels homosexuals i transsexuals eslovacs es veuen  discriminats a causa de la seva orientació sexual, segons un estudi de l'Agència Europea dels Drets Fonamentals, amb seu a Viena.

Tres anys de validesa

Notícies relacionades

Si té validesa, el resultat estarà vigent tres anys fins a la seva eventual  incorporació a la Constitució. Els resultats del plebiscit només podran ser revocats per una majoria de  2/3 del Consell Nacional, el Parlament monocameral eslovac.

Des del naixement del país l'1 de gener de 1993, només un dels referèndums celebrats, el que va ratificar l'adhesió a la Unió Europea, va aconseguir el quòrum necessari.