DIBUIXANT COMPROMÈS

Els Simpson, 'convertits' en presoners d'Auschwitz

L'artista Alexsandro Palombo publica unes vinyetes amb motiu del 70 aniversari de l'alliberament del camp nazi

Els soldats alemanys apunten a Bart quan baixa d’un tren de presoners d’Auschwitz. / ALEXSANDRO PALOMBO

Els soldats alemanys apunten a Bart quan baixa d’un tren de presoners d’Auschwitz.
Els Simpson davant de les instal·lacions d’Auschwitz-Birkenau.
Els Simpson pateixen al camp d’extermini nazi.
Els Simpson passegen desnodrits per la neu al camp d’Auschwitz.

/

1
Es llegeix en minuts
LARA GÓMEZ / BARCELONA

Fa 70 anys que els soviètics van alliberar el camp d'extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau i a 'Los Simpson' no els resulta indiferent. Sota el lema 'Mai més', l'activista i artista  italià Alexsandro Palombo ha creat uns dibuixos dels personatges més famosos de la televisió com a presoners d'un dels pitjors camps de concentració.

L'obra és una invitació a la reflexió i una acusació contra la intolerància. L'objectiu dels dibuixos és sensibilitzar el món i que l'Holocaust no caigui en l'oblit per a les noves generacions. Auschwitz "és el símbol del deliri humà" explica Palombo. La famosa família apareix vestint el característic pijama de ratlles que duien els presoners o baixant d'un tren de detinguts mentre són apuntats per soldats alemanys.

"Hem d'educar les noves generacions i dir-los el que va passar. Hem de fer-ho sense filtres, sense embuts, una vegada i una altra, a través de la memòria de fets i imatges terrorífiques que reflecteixen l'horror de l'Holocaust i l'extermini de milions d'éssers humans", explica l'artista. "Només la consciència de l'horror d'aquest període pot crear els anticossos per prevenir que l'antisemitisme s'estengui novament", va afegir. Més de cinc milions de jueus van morir als camps de concentració de Hitler.

IL·LUSTRACIONS AMB MISSATGE

No és la primera vegada que Palombo reinterpreta símbols del món occidental amb els seus dibuixos. Un altre exemple va ser la mostra de les princeses Disney amb mutilacions o discapacitats, o famoses parelles de dibuixos animats denunciant la violència masclista. 

Notícies relacionades

Encara que el seu salt a la fama va ser quan va publicar il·lustracions que parodiaven grans icones de la moda com Anna Wintour, Marc Jacobs o Karl Lagerfeld.

 

Temes:

Auschwitz