PORTADA CONTROVERTIDA

Només un diari de Turquia reprodueix part de 'Charlie Hebdo' en el món musulmà

Un tribunal turc ha prohibit la publicació 'on line' de la nova caricatura de Mahoma

La policia vigila la seu del diari ’Cumhuriyet’ aquest dimecres a Istanbul, Turquia.

La policia vigila la seu del diari ’Cumhuriyet’ aquest dimecres a Istanbul, Turquia. / EFE / SEDAT SUNNA

2
Es llegeix en minuts

Només un diari a Turquia ha reproduït aquest dimecres part del nou número del setmanari ‘Charlie Hebdo’, tot i que sense incloure la caricatura de Mahoma. És l'únic diari del món musulmà que s'ha atrevit a fer-ho, en un context de controvèrsia després de l'ordre d'un tribunal turc de bloquejar la publicació a la xarxa de la nova portada.

El rotatiu esquerrà i kemalista ‘Cumhuriyet’ ha decidit publicar un suplement de quatre pàgines amb articles i caricatures de la nova edició de ‘Charlie Hebdo’ en senyal de solidaritat amb la revista satírica després de l'atemptat gihadista del 7 de gener i en suport a la llibertat d'expressió.

El redactor en cap de ‘Cumhuriyet’, Utku Cakirozer, ha recordat que diversos periodistes del seu propi rotatiu han estat assassinats en atacs terroristes amb anterioritat. La sensibilitat dels treballadors de la seva redacció s'ha vist doncs especialment afectada pels assassinats de 'Charlie Hebdo', segons ha comunicat Cakirozer a l'agència EFE.

INSULT I PROVOCACIÓ

La decisió de no incloure vinyetes que puguin resultar ofensives per al món musulmà respon a la lògica de respecte "als sentiments religiosos i la llibertat de fe de la societat", ha dit el periodista.

La premsa turca està dividida entre el suport i la crítica al nou número de ‘Charlie Hebdo’. No obstant, els diaris de més tirada, ‘Hurriyet’ i ‘Milliyet’, no fan cap menció a la publicació francesa a les seves portades, mentre que altres rotatius islamistes i favorables al Govern llancen crítiques i qualifiquen de provocació la portada de la revista.

El rotatiu ‘Gunes’ afirma que el clima d'antiterrorisme ja ha desaparegut amb l'"insult" als musulmans de les noves caricatures de Mahoma. El diari ‘Akit’, per la seva banda, ha publicat que "el món, que no ha après del que ha viscut, continua provocant".

CLIMA CONTROVERTIT

En aquest context, les condicions de l'edició de 'Cumhuriyet' han estat delicades, ja que la policia va adoptar dimarts a la nit mesures extremes de seguretat per evitar atacs a la publicació. Vehicles armats van custodiar les portes de la redacció a la seva seu a Istanbul.

La seguretat es va traduir en supervisió quan els exemplars del diari no van poder abandonar la impremta sense ser sotmesos a l'escrutini de les autoritats, que es van assegurar que no incloguessin les caricatures del profeta Mahoma.

La llibertat d'expressió no destaca a Turquia. Un tribunal turc ha dictat aquest dimecres una sentència ordenant el bloqueig de totes les pàgines web que publiquin la portada de ‘Charlie Hebdo’. La decisió ha estat presa en un tribunal de la província de Diyarbakir, al sud del país, en resposta a una denúncia presentada davant les autoritats, segons ha informat el diari 'Hurriyet'.

'JE SUIS CHARLIE'

El cap de Govern turc, Ahmet Davutoglu, va assistir diumenge passat a la manifestació antiterrorista de París, que va reunir desenes de líders internacionals amb l'eslògan de 'Je suis Charlie'.

Notícies relacionades

No obstant, Yalçin Akdoganviceprimer ministre de Turquia, ha catalogat de "provocació" i "falta de respecte a valors sagrats per als musulmans" la difusió d'imatges de Mahoma, segons ha informat Europa Press.

Tres revistes satíriques turques, 'Leman', 'Penguen' i 'Uykusuz', han coincidit a publicar en portada el missatge 'Je suis Charlie'.

Temes:

Charlie Hebdo