...els musulmans critiquen

Les noves vinyetes provoquen una aïrada reacció de dirigents musulmans de tot el món

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Tan sols una setmana després de l'atac dels germans Kouachi contra la seu de la revista Charlie-Hebdo, que va causar 12 morts, una nova polèmica enfronta la publicació satírica francesa amb les autoritats musulmanes de tot el món. La publicació de les noves vinyetes que representen Mahoma han suscitat una aïrada reacció entre dirigents d'aquesta confessió religiosa a tot arreu del món islàmic, des de Jerusalem fins a l'Iran, passant pel Regne Unit.

La institució religiosa d'Al-Azhar, l'autoritat més venerada de l'islam sunnita, amb seu al Caire, va cridar ahir els musulmans a «ignorar les caricatures ofensives» del profeta Mahoma que publica Charlie-Hebdo. En un breu comunicat, Al-Azhar, que va condemnar en el seu moment l'atemptat contra la publicació, va criticar «aquesta imaginació malalta» que viola les restriccions «morals i civilitzades». La institució sunnita va destacar que la posició del profeta Mahoma és «molt més gran i sublim per ser ofesa per unes caricatures immorals».

El dia abans, la institució egípcia Dar al-Ifta o Casa de les Fàtues va advertir que aquesta publicació suposa «una provocació injustificada dels sentiments dels musulmans a tot el món, que respecten i estimen el seu profeta».

El muftí de Jerusalem, la més alta autoritat religiosa als territoris ocupats palestins, va qualificar com un «insult» als musulmans la portada de Charlie Hebdo. «Aquest insult ha ferit els sentiments de prop de 2.000 musulmans al món», va afirmar el gran muftí, Mohammad Hussein. «Aquests dibuixos i altres insults degraden les relacions entre els adeptes a les religions del llibre, l'islam, el judaisme i el cristianisme», alhora que va reiterar la seva condemna al «terrorisme sota totes les seves formes». «L'islam proscriu l'ús de la violència contra els innocents, siguin musulmans o no», va reiterar.

El gran muftí té l'autoritat sobre els espais sants musulmans a Jerusalem, començant per l'Esplanada de les Mesquites i la mateixa mesquita d'Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat per als musulmans després de les ciutats de la Meca i Medina, ja que Mahoma, segons el llibre sagrat musulmà, va fer un ascens al cel des d'allà.

CARTA AL REGNE UNIT / Al Regne Unit, una desena de líders musulmans van demanar ahir als membres de la seva comunitat que reaccionin amb moderació davant la distribució a França de la primera edició del setmanari Charlie-Hebdo després dels atemptats. En una carta firmada per diversos imams, es va admetre que molts musulmans se sentiran ofesos per la publicació, alhora que apunten que la paciència i la tolerància suposen la millor resposta a les «provocacions». «Amb noblesa digna, hem d'actuar amb moderació; la nostra reacció ha de ser de reflexió sobre les ensenyances del caràcter amable i misericordiós del profeta», va indicar el text. «La pau duradora, la tolerància, la gentilesa i la compassió, com era el caràcter del nostre profeta, és la millor i la més immediata forma de respondre», va afegir la missiva.

Les reaccions aïrades no només van procedir de les institucions religioses sunnites. També l'islam xiïta, en aquesta ocasió representat pel Govern de l'Iran, va voler unir la seva veu al cor de reaccions condemnatòries. El cap de la diplomàcia iraniana, Mohammad Javad Zarif, va instar Occident a practicar un «respecte mutu» per millorar les relacions entre confessions religioses. «Pensem que el caràcter sagrat (dels valors) ha de ser respectat; mentre no aprenguem a respectar-nos els uns als altres, serà realment molt difícil en un món amb punts de vista diferents, amb cultures diferents».

Notícies relacionades

«Les civilitzacions no seran capaces de mantenir un diàleg seriós si no comencem a respectar els valors de cadascú i el seu caràcter sagrat», va destacar abans de concloure: «Tindríem un diàleg més seriós, més prudent si ens comprometéssim a practicar un diàleg seriós junts, i descobriríem que el que ens acosta és molt més important que el que ens divideix». «Condemnem el terrorisme a qualsevol part del món, però al mateix temps, condemnem aquest gest insultant al setmanari», va afirmar a Teheran la portaveu de la diplomàcia iraniana, Marzieh Afkham.

Les crítiques fins i tot van procedir de confessions religioses cristianes que conviuen diàriament en minoria al Pròxim Orient amb milions de musulmans. Tawadros II, patriarca dels coptes ortodoxos d'Egipte, va declarar que rebutjava les noves vinyetes. «L'insult ha de ser rebutjat a qualsevol nivell», va indicar el patriarca durant una conferència de premsa. «L'insult en el pla personal entre homes ha de ser rebutjat, i quan concerneix les religions, no és ni humà, ni moral, ni socialment acceptable, i no contribueix a la pau mundial», va afegir.