La profecia de Houellebecq

La revista es mofava en la seva edició d'ahir de l'escriptor acusat d'islamòfob

Houellebecq, en l’última portada de la revista.

Houellebecq, en l’última portada de la revista. / afp / bertrand guay

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

La policia francesa va posar ahir sota protecció, després de la massacre comesa a la redacció de Charlie Hebo, l'escriptor Michel Houellebecq, el mateix dia que sortia a la venda el seu últim llibre, Soumission. Una novel·la en la qual imagina França convertida en una república islàmica després que l'any 2022 la dreta i l'esquerra laiques s'hagin llençat als braços del candidat d'una fictícia Germandat Musulmana per frenar Marine Le Pen.

Notícies relacionades

Fins ahir mateix, Houellebecq havia estat rebent crítiques que li retreien abonar irresponsablement la islamofòbia i afavorir les tesis del Front Nacional. El director de Libération, Laurent Joffrin, denunciava que la publicació de Soumission «passarà a ser una data en la història de les idees que marcarà la irrupció o el retorn de les tesis de l'extrema dreta en la història de l'alta literatura». Per la seva banda, François Hollande, en referència al llibre i en altres paraules que també adquireixen un sentit molt diferent després de l'atemptat, recomanava als francesos «no deixar que la por els devori».

Mentrestant, fidel al seu irreverent estil, Charlie Hebdo preferia mofar-se, a la portada del número que arribava també ahir als quioscos, de les capacitats endevinatòries del provocador i cada vegada físicament més deteriorat novel·lista, caricaturitzat com un endeví que anuncia que al llarg del 2015 perdrà les dents i que l'any 2022 practicarà el ramadà. A Soumission, el molt houellebecquià protagonista decideix convertir-se per conservar la seva plaça a la universitat i poder beneficiar-se dels avantatges de la submissió de la dona en un matrimoni polígam. A les pàgines següents, la revista seguia el fil de les prediccions per al nou any apuntant en totes direccions (a més d'anunciar en portada un àlbum sobre el naixement virginal de Jesús). En una vinyeta dibuixada per Charb, mort per les bales dels islamistes, sota la frase «França segueix sense atemptats», un gihadista armat amb un kalaixnikov replica: «Tenim fins a finals de gener per presentar els nostres desitjos».