SITUACIÓ CONFUSA A L'ÀFRICA OCCIDENTAL

Gàmbia pateix un intent de cop en absència del president

Un grup de soldats amotinats ataquen sense èxit el palau presidencial

Cinc sublevats moren en els tirotejos mentre el Govern nega la temptativa

Yahya Jammeh.

Yahya Jammeh.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BANJUL

Un intent de cop d'Estat a Gàmbia va sumir dimarts en el caos la capital del país, Banjul, després que un grup d'amotinats liderats per un excap de la guàrdia presidencial aprofitessin l'absència del mandatari, Yahya Jammeh, per atacar diversos edificis governamentals. En el tiroteig van morir almenys cinc soldats, entre ells el suposat líder del cop, el tinent coronel Lamin Sanneh.

Segons mitjans locals, els sublevats van atacar cap a les tres de la matinada el palau presidencial de Banjul i una caserna militar al pont de Denton, que connecta la ciutat amb la resta del país, a més d'altres instal·lacions. En els enfrontaments, que van durar diverses hores, soldats del règim van matar tres assaltants i en van capturar un altre, encara que el diari local Freedom Newspaper va informar d'almenys cinc baixes entre els amotinats.

La confusió es va estendre ràpidament per Banjul, ja que ni el Govern ni els colpistes es van pronunciar sobre l'intent. El polític opositor Sheikh Sidya Bayo va declarar a una ràdio senegalesa que el malestar a l'Exèrcit va ser «l'inici d'un motí que va derivar» en un intent de deposar a Jammeh. «Volien enderrocar el règim», va dir una font militar a AFP, mentre que un diplomàtic occidental va explicar que l'intent de cop havia fracassat.

Banjul i els seus voltants, no obstant, es van llevar amb les oficines i els bancs tancats, i molts residents van optar per no sortir de casa seva davant les informacions contradictòries. Un diplomàtic africà va revelar a Reuters que, a la tarda, els colpistes encara controlaven alguns racons estratègics de la ciutat.

Notícies relacionades

SITUACIÓ «NORMALITZADA» / Hores després, el Govern de Gàmbia va negar l'intent colpista i va assegurar que la situació «s'ha normalitzat» després  dels tirotejos. El ministre d'Assumptes Presidencials, Kalilou Bayo, va titllar de «rumor» les dades publicades per la premsa local i va assegurar que «la pau i la calma» prevalien a Gàmbia.

Mentrestant, el parador de Jammeh era una incògnita. Segons l'Agència de Premsa Africana, va viatjar diumenge a França per entrevistar-se amb François Hollande. Altres fonts el situaven a Dubai. Nascut el 1965, va arribar al poder als 29 anys, després d'un cop molt similar al d'ahir, i s'ha perpetuat en quatre eleccions consecutives. Sota el seu mandat, Gàmbia ha estat qüestionada per vulnerar els drets humans, reintroduir la pena de mort i perseguir els homosexuals.