ELECCIONS A L'ÀFRICA

El senador Weah

El millor futbolista del món el 1995 derrota a Libèria Robert Sirleaf, el fill de la presidenta, en uns comicis marcats per l'Ebola

Weah diposita el seu vot a Monròvia, on ha estat escollit senador.

Weah diposita el seu vot a Monròvia, on ha estat escollit senador. / AFP / ZOOM DOSSO

2
Es llegeix en minuts
RAÚL PANIAGUA / BARCELONA

Va destacar als estadis de tot el món fins al punt de ser l'únic africà amb la Pilota d'Or i el premi FIFA al millor futbolista del planeta, aconseguits el 1995. Ara brilla també des de la tarima, és un ídol al seu país i viu entregat a la seva tasca política. George Weah (Monròvia, 48 anys) ha estat escollit aquest cap de setmana senador a Libèria després de derrotar als comicis Robert Sirleaf, el fill de la presidenta del país, Ellen Johnson Sirleaf, amb un 78% dels vots.

Queda poc ja d'aquella figura potent i estilitzada del genial davanter que va meravellar el Milan, el Mònaco, el PSG, el Chelsea i el Manchester City. L'aparença de Weah casa més amb la d'un polític gairebé a la cinquantena que ha trobat el suport d'aquells que el van idolatrar i que confien en la seva capacitat per tirar endavant un país castigat per molts problemes, entre els quals l'Ebola, que ja ha causat la mort de més de 3.300 persones a la nació africana.

L'exfutbolista, fundador de la formació Congrés per al Partit Canvi Democràtic, va humiliar el seu rival al comtat de Montserrado a Monròvia. Allà va néixer el 1966, al suburbi de Clara Town, una de les zones més desafavorides del país. Des de petit va viure amb 12 germans en l'extrema pobresa. El futbol va ser la vàlvula d'escapament que el va portar a l'èxit, tot i que mai no va oblidar els seus orígens i els costums de la seva ètnia Kru.

Tasques humanitàries

No és el primer cop que Weah es presenta a uns comicis. El 2005 va participar a les eleccions a la presidència i va ser derrotat a la segona volta per Ellen Johnson Sirleaf, la mare del seu rival en aquests últims sufragis, que només ha obtingut l'11% dels 127.238 vots vàlids en aquesta localitat. Les eleccions es van celebrar el 20 de desembre, després que es posposessin dos cops des d'octubre per l'Ebola.

Notícies relacionades

El govern estava preocupat per la possibilitat que el virus es pogués estendre encara més durant la campanya i en les llargues files als locals electorals. La taxa d'infecció, no obstant, ha caigut a menys de 100 nous casos per setmana, segons l'Organització Mundial de la Salut. La xifra d'infectats a Libèria se situa en 7.800, de manera que es tracta del segon país més afectat darrere de Sierra Leone.

Els votants van ser sotmesos a controls estrictes de temperatura, es van haver de rentar les mans abans i després de la votació i van passar severes mesures de seguretat. El president de la Comissió Nacional d'Eleccions, Jerome Korkoya, va qualificar la votació de «final d'un viatge crucial». Weah, per la seva banda, espera prolongar als despatxos la seva genial carrera esportiva. El seu país, que va estar castigat per dues guerres civils, necessita la bona feina d'un astre que col·labora en tasques humanitàries amb Unicef des del 1994.