FINAL D'UNES MANIFESTACIONS ICÒNIQUES

Els paraigües es tanquen

Les autoritats de Hong Kong desallotgen la major part d'activistes que encara estaven acampats des de fa dos mesos

El fastigueig ha acabat desinflant les protestes

El desmantellament 8 Un grup de treballadors retira les barricades a prop de la seu governamental de Hong Kong, ahir.

El desmantellament 8 Un grup de treballadors retira les barricades a prop de la seu governamental de Hong Kong, ahir. / AP / VINCENT YU

1
Es llegeix en minuts
A. F. / PEQUÍN

El degà de la Universitat Baptista de Hong Kong va aturar aquest cap de setmana la formalíssima cerimònia d'entrega de diplomes quan un estudiant es va acostar a rebre'l amb un paraigua groc i altres companys van obrir els seus. És dels últims vestigis de la revolució que fa dos mesos va fer sortir 100.000 manifestants al carrer.

El grapat de gent que resistia ahir al davant de la icònica Torre Citic, un edifici d'oficines de 33 plantes, va assumir amb la resignació del que és inevitable l'arribada de desenes d'agutzils. Van carregar les barricades i les tanques en un camió mentre els estudiants arrossegaven les tendes de campanya, matalassos i coixins a zones veïnes a Admiralty, la principal àrea de protestes.

El Govern ha après la lliçó. Abans havia encarregat el desallotjament a policies i, segons els estudiants, a goril·les de la màfia. Els cops rebuts pels manifestants només havien aconseguit ampliar el moviment. Però davant d'honestos funcionaris que compleixen fredament les ordres judicials seria descortès intercanviar plantofades.

El fastigueig ha desinflat unes protestes que van néixer amb l'objectiu utòpic que Pequín permetés uns comicis amb la lliure elecció de candidats i sense el filtre previ el 2017. El temps només ha accentuat la certesa. Els estudiants, frustrats per la falta d'interès i capacitat del Govern de l'excolònia per negociar les seves reclamacions, han posat el seu objectiu a Pequín. Passa que els seus líders no han arribat a la capital perquè els permisos d'entrada han estat revocats.

Notícies relacionades

Una recent enquesta mostra que el 67% dels hongkonguesos volen que els estudiants se'n vagin a casa i deixin de molestar. Sense suport ciutadà, esgotada l'atenció mediàtica global i amb un grapat d'estudiants als carrers, els líders tenen poc marge de maniobra.

Es necessitaran anys per certificar l'únic èxit possible de la revolució: que els joves que van alçar el paraigua durant aquest despertar democràtic hagin aconseguit mutar el tradicional ADN pragmàtic de l'excolònia.