a la 'zona zero'

One World Trade Center obre les portes, 13 anys després de l'11-S

El nou gratacel de Nova York fa 541 metres d'altura i ha costat 3.100 milions d'euros

One World Trade Center fa 541 metres d’altura i ha costat 3.100 milions d’euros.

One World Trade Center fa 541 metres d’altura i ha costat 3.100 milions d’euros. / REUTERS / EDUARDO MUÑOZ

1
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns obrirà les portes el nou gratacel que substitueix les Torres Bessones, el One World Trade Center, 13 anys després de l'atemptat d'Al-Qaida. Es tracta de l'edifici més alt de l'hemisferi occidental, amb 541 metres d'altura i també presumeix de ser el més car, ja que el seu cost és de gairebé 3.100 milions d'euros.

Des del tràgic atemptat, els habitants de Nova York han intentat no només superar aquell cop tan dur, sinó també de plantejar-se què fer amb les ruïnes del complex, que suma una extensió de sis hectàrees i mitjana. El brutal atemptat va deixar més de 3.000 morts i no totes les restes mortals van poder ser localitzades i identificades. Per respecte a les víctimes, moltes veus van opinar que seria millor oblidar la 'Zona Zero', nom amb què es va començar a conèixer el recinte després de l'11-S.

Un comissari de l'Autoritat Portuària de Nova York, Scott H. Rechler, ha comentat amb 'The Washington Post' l'etapa posterior a l'atemptat. Rechler ha explicat que primer hi va haver "un període de dol i patriotisme". Més endavant, es va convertir en un moment "en què plantejar-se què fer amb tot això". Rechler ha assegurat que l'últim punt de la superació de l'atemptat va ser "com ho farem".

Notícies relacionades

El gratacel novaiorquès té una base de 20 pisos fets d'acer i formigó per sostenir-lo. El director executiu de l'Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersey, Patrick Foye, ha elogiat l'edifici qualificant-lo com "el complex d'oficines més segur dels Estats Units".

No obstant, l'empremta de l'atemptat no ha reduït la capacitat de Nova York de seguir sent un dels centres financers més importants del món. La població de Manhattan s'ha triplicat des d'aleshores i diversos cuiners de prestigi ja han anunciat que obriran restaurants en llocs pròxims al nou One World Trade Center. La famosa editora Condé Nast, que publica revistes com 'Vanity Fair' o 'Vogue', obrirà demà les seves noves oficines, que ocuparan gairebé un terç de la nova torre.