INVESTIDURA A L'AFGANISTAN

Una primera dama visible

El president afganès va presentar en públic la seva dona, Rula Ghani, al jurar el càrrec S'espera que tingui un rol actiu per millorar la situació de les dones

Rula Ghani, a l’abril.

Rula Ghani, a l’abril.

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

La cerimònia d'investidura d'Ashraf Ghani com a president de l'Afganistan, celebrada dilluns a Kabul, va ser innovadora: per primera vegada es va presentar en públic una primera dama afganesa. «Vull aprofitar aquesta ocasió per donar les gràcies a la meva companya i esposa pel suport que ens ha donat a mi i a l'Afganistan», va dir Ghani després de jurar el seu càrrec al palau presidencial, on la parella viurà a partir d'ara.

«Ella [Rula Ghani] sempre ha ajudat els refugiats, les dones i els nens i estic segur que seguirà fent-ho», va afirmar el flamant president, que no va voler estalviar elogis a la seva dona, una libanesa-americana cristiana a qui va conèixer als anys 70 quan tots dos estudiaven a la Universitat Americana de Beirut (Líban).

Molts analistes han interpretat les referències del president a la seva dona, que ha adoptat el nom afganès de Bibi Gul, com un canvi en el paper de la primera dama, fins ara el d'una dona invisible.

Les oenagés pro drets humans esperen que Rula, mare de dos fills, tingui un rol rellevant en la vida social i política afganesa, que sigui activa i influent i ajudi a canviar la situació de les dones al país, absents de la vida pública.

Rula va intervenir en un míting a Kabul al qual van assistir milers de dones, el març passat, en el Dia Internacional de la Dona. El seu discurs va constituir un fet insòlit en la política afganesa. Ghani, que va tornar a l'Afganistan amb la seva dona el 2002, ha obtingut el suport de nombroses dones en els comicis.

L'anterior primera dama, Zinat Karzai, coneguda com «la dona invisible», va parlar el 2013 dels desafiaments de l'esposa del president a l'Afganistan. «Sé que [la meva contribució] no és oberta ni visible als mitjans (…) però he fet el que he pogut i el que sabia que era possible donades les circumstàncies a l'Afganistan», va declarar.

Notícies relacionades

Alguns analistes vaticinen que Rula Ghani té intenció de dedicar-se al treball amb dones i joves, però no és clar quin paper li deixaran tenir, per més que el seu marit vulgui que sigui destacat.

Ghani va firmar ahir amb els EUA l'Acord Bilateral de Seguretat, que permet la presència militar nord-americana a l'Afganistan després del 2014. Segons el pacte, 9.800 soldats es quedaran al país fins a final del 2015. El contingent es reduirà progressivament fins al mínim necessari el 2016.